Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2013

Boeuf Bourgignon ... na pierwszy dzień jesieni.

Obraz
Rytm pór roku jest nieuchronny... Zawsze kiedy mijają moje urodziny przypadające na ostatni dzień lata, mam świadomość, że należy pożegnać się na długo z ciepłą i przyjazną aurą. Jeszcze przed nami bardzo kolorowa pora roku, którą od jakiegoś czasu lubię szczególnie. Tu w Trójmieście jesień jest niezwykle barwna i wiele miejsc dużo chętniej odwiedzam, niż w porze letnich urlopów. Na pierwszy dzień jesieni proponuję danie szczególnie kojarzące mi się z tą porą roku. Boeuf Bourgignon wg Julii Child to danie niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Nam w tym daniu szczególnie smakuje mięso z goleni wołowej. Chętnie jemy je z dodatkiem puree z selera, ale może to być równie smaczna kasza gryczana, tłuczone ziemniaki, co kto lubi :)


Boef Bourgignon



Składniki na cztery porcje:

60 g boczku ze skórą pokrojonego w kostkę (skóra w całości) oliwa z oliwek
650 g wołowiny pokrojonej w kostkę ( o boku 5 cm)
marchewka, seler, cebula i 2 ząbki czosnku - pokrojone
sól, pieprz,
1 łyżka mąki
butelka czerwonego win…

Happy Birthday Sweet Fifty...

Obraz
Kiedy w 1962 roku Marilyn Monroe zaśpiewała „Happy Birthday” John’owi Kennedy’emu sprawiła mu pewnie wiele radości. To jeden z bardziej znanych wykonań tej klasycznej piosenki. Ale były to 45 urodziny prezydenta, czyli jakieś takie mało wyjątkowe... Na pewno znacznie mniej wyjątkowe niż dzisiejszy jubileusz mojej ukochanej Żony, która obchodzi swoje pięćdziesiąte urodziny. Zaczyna tym samym najwspanialszy okres w swoim życiu, który potrwa kolejną dekadę. Nawet nie chcę myśleć ile nas czeka wspaniałych chwil. Wspólne świętowanie zaczęło się już wczoraj, zaś dziś mamy zamiar je kontynuować. Czy w sposób inny niż u Johna K.? Nie umiem śpiewać jak Marilyn, pewnie też nie mam takich kształtów jak ona. Fryzura trochę przerzedzona, niekoniecznie blond. Pozostają zatem dokonania kulinarnie ... 
Wczorajsze menu to: Smażony tuńczyk w przyprawach z gotowanym fenkułem, kalafiorowe puree aromatyzowane musztardą Dijon oraz jabłko i rzodkiewka. To przystawka. Całkiem pożywna jak na początek naszej uczty…

Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza

Obraz
Dziś przepis do wrześniowej listy wypieków "Na zakwasie i na drożdżach". Zbiór przepisów co miesiąc prowadzi Wisła z bloguZapach chleba. Warto tam zaglądać jeśli szukacie przepisów na pieczywo czy wypieki drożdżowe. Mój skromny udział w tym miesiącu to jak na razie  pszenny chleb. Miąższ wypieku przypomina lekkie, puszyste  i bardzo delikatne pieczywo. Wyzwaniem, choć jak się okazało -niezbyt trudnym- jest uplecenie warkocza. Jeśli jednak postąpicie zgodnie z instrukcją to nie sprawi Wam to żadnego problemu :) Przepis autorstwa Paul'a Hollywood'a pochodzi z programu " The Great British Bake Off".

Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza





Składniki:

500g mąki o wysokiej zawartości glutenu
7g drożdży instant
10g soli
1,5 łyżki oliwy/oleju
320 ml letniej wody

1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oliwy/oleju


Składnik z pierwszej części razem połączyć. Najlepiej do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól (ale nie koło drożdży, bo zahamuje ich rozwój) i wodę. Wszystko razem ręcz…

Magia szkockiej... cz.2

Obraz
Kontynuujemy naszą podróż po wytwórniach whisky. Skończyliśmy ostatnio w pomieszczeniu z alembikami, gdzie otrzymuje się dobrej jakości destylat, ”serce”,  które powędruje do beczek, by dojrzewać przez lata. 

Drewno pełni kluczową rolę przy produkcji malt whisky. Do dojrzewania trunku („maturation”) używa się beczek z europejskiego lub białego amerykańskiego dębu, który pozyskiwany jest głównie w Kentucky, Missouri i Tenessee. Beczki z dębu amerykańskiego oddają aromat z większą rezerwą, zaś dąb europejski nadaje pełny, intensywny posmak tanin. Dąb amerykański przed ścięciem rośnie lat 70, zaś europejski cały wiek dłużej, co nadaje drewnu inną strukturę i właściwości.

Klepki beczek są "tostowane" w piecu przez pół godziny w 200 stopniach, po których struktura drewna zmienia się dając możliwość formowania kształtów. Po złożeniu, beczki są przez kilka minut opalane wewnątrz, tworząc lekko nadwęgloną warstwę. Działa ona jak filtr, pozbywając się najbardziej niepożądanych substanc…

Magia szkockiej... cz.1

Obraz
Pomysł na wizytę w Szkocji dojrzewał dekadę. Lat, nie tygodni, czy miesięcy. Pierwotny cel zakładał odwiedziny sporej ilości destylarni, by poczuć różnorodność zapachów, smaków, poznać historię trunku i technologię jego produkcji. Chłonąć wiedzę i degustować. To drugie przede wszystkim. Będąc razem odwiedziliśmy sześć destylarni. Całkiem różnych, począwszy od Speyside...



 ...przez Highlands...



 ...do Islands.
Miało być ich przynajmniej kilkanaście z kilkudziesięciu producentów, których malty wcześniej próbowałem. Jednak dominujący w pierwotnym założeniu temat whisky jedynie dopełnił paletę zmysłów, które stały się naszym udziałem podczas podróży. Dzięki niej odkryliśmy bowiem krainę, która oczarowała nas swoimi krajobrazami,

kształtami,
 kolorami,
 przestrzenią.

Wrócimy tam, by podziwiać i wędrować jej szlakami, ale też smakować trunków w kolejnych wytwórniach.

Whisky najpewniej narodziła się w Irlandii. Niektóre podania jako wynalazcę trunku przywołują Św. Patryka. Pytanie ile w tym prawdy? N…