Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2014

Pan de Sal czyli pieczywo z Filipin

Obraz
Pan de Sal to  najbardziej popularne pieczywo Filipin. W dosłownym tłumaczeniu to chleb z solą, ale w rzeczywistości jest bardziej słodszy niż słony. Ma portugalskie pochodzenie, choć Filipny były kolonią hiszpańską. Nazywa się go także chlebem biedaka, bo był tańszą alternatywą dla ryżu w czasach wojny. Podobno każdy Filipińczyk je codziennie Pan de Sal, a bułeczki można kupić wszędzie  i o każdej porze. Spotkałam się również ze stwierdzeniem, że ten chleb dla mas jest mocno związany z historią i kulturą kraju. Nie było problemu ze znalezieniem przepisu na bułeczki. Skorzystałam z receptury na Jun-blog, prowadzonego przez Jun Belem. Specjalizuje się on w kuchni filipińskiej. Znajdziecie tam również instrukcję obrazkową, która ułatwi wykonanie bułeczek. Polecam ten bardzo prosty i wdzięczny przepis, pieczywo jest lekkie i pyszne. Dołączam go do comiesięcznej listy WislyNA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH. Listę lipcową tworzy tym razem Łucja zFABRYKI KULINARNYCH INSPIRACJI.


Pan de Sal



Składniki …

Jagodowe orzeźwienie.

Obraz
Lato w pełni. Plaże pełne turystów, my jednak preferujemy las i łąkę. Lato w mieście też może być przyjemne. Owocem dzisiejszych spacerów po lesie są ... owoce. A konkretnie jagody. Słońce praży niemiłosiernie, więc zamieniamy je w antidotum na upał.


Kremowe lody jagodowe  z ciepłym jagodowym sosem




Składniki:

na custard:
4 żółtka
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
80 g cukru
pół laski wanilii

na lody:
500 g jagód i 15 g cukru
pół laski wanilii

na sos jagodowy:
100 g jagód i 10 g cukru

Przygotowujemy najpierw custard, czyli naszą bazę do lodów, by były one doskonale kremowe. Śmietanę, mleko i cukier zagotowujemy w garnku. Dodajemy ziarnka wanilii i resztę laski, którą aromatyzujemy przez kilkanaście minut gotowy płyn. W międzyczasie możemy go ponownie podgrzać. Po tym czasie laskę wanilii wyrzucamy.
Ubijamy żółtka. Dolewamy do nich powoli mieszankę śmietany, mleka i cukru, mieszając by żółtka się nie ścięły. Na bardzo małym ogniu gotujemy custard, cały czas mieszając silikonową łopatką, zwracając…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...