Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2014

Apple pie - amerykańska szarlotka i Święto Dziękczynienia

Obraz
Dziś post wyjątkowy, bo na blogu mamy gościa :) Jest nam ogromnie miło, że  Robert - Polak mieszkający na stałe w USA, pasjonat fotografii i dawnych dziejów Ameryki  przygotował dla nas historię Święta Dziękczynienia. Bardzo nas cieszy ta współpraca, bo razem, choć wirtualnie,  możemy uczcić na blogu to niezwykle ważne dla Amerykanów święto. Tym bardziej, że nasi  czytelnicy (po mieszkających w Polsce) najliczniej zaglądają  do nas właśnie z USA. Z tej okazji przygotowaliśmy najbardziej amerykański deser  w wersji "akacjowej" -  tym razem domowej i tradycyjnej.  Mamy nadzieję, że  przypadnie on  do gustu nie tylko czytelnikom zza oceanu. Robercie-Tobie, Twoim bliskim oraz wszystkim Czytelnikom Akacjowego bloga z USA życzymy HAPPY THANKSGIVING :)


Apple pie




Składniki (na talerz ceramiczny o średnicy wew. 22,5 cm):

na ciasto: 290g mąki krupczatki 35g drobnego cukru trzcinowego szczypta soli 150g zimnego masła 60g zimnej wody

na wypełnienie: 1300g kwaśnych jabłek* 70g rodzynek 35g cukru trz…

Trzy wypieki z domowej piekarni - żytnie chleby i pszenne bułeczki.

Obraz
Dziś wyjątkowy wybór w naszej domowej "piekarni". Trzy bardzo udane wypieki, które wchodzą do rodzinnego kanonu. Dwa żytnie chleby - litewski, taki jak pamiętam z dawnych lat, z kminkiem, ciemny, o wyrazistym smaku. Drugi  żytni w stu procentach, ale jednocześnie z jasnej mąki, subtelny w smaku, o zwartym miąższu, ale i delikatny jak na stuprocentowe żytnie pieczywo.  Trzecia propozycja to  maślane bułki J. Hamelmana. Pyszne, mięciutkie, do odrywania, takie najbardziej lubię.


Chleb żytni delikatesowy (na podstawie przepisu J. Hamelmana)




Składniki na 2 bochenki o wadze ok. 0,7 kg:

zakwas: 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego 140 g mąki żytniej typ 720 110 g wody

ciasto chlebowe: zakwas 780 g mąki żytniej typ 720 490 g wody 2 łyżki kminku 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant


Przygotować zakwas (wymieszać składniki) i odstawić na 14-16 godzin w pokojowej temperaturze. Po tym czasie przygotować ciasto chlebowe. Drożdże wymieszać w dzieży z letnią wodą. Następnie dodać zakwas, wymieszać i dodać p…

Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej oraz czerwona kapusta. Dla duszy - muzyczna klasyka inspirowana opowiadaniem.

Obraz
Przed nami gęsich doświadczeń kolejny dzień.
Troszkę czuję się skrępowany, bo z jednej strony mamy danie z gęsi, z drugiej wzruszającą historię o przyjaźni tegoż zwierzęcia z ludźmi. Ale kiedy ją opowiedzieć? Gotując danie z kurczaka?
Powiedzmy szczerze. Kochamy naturę. Uwielbiamy zwierzęta.
Lubimy też mięso i ryby. Chcielibyśmy być wegetarianami, albo lepiej - weganami. Nie jesteśmy. Nie będziemy. Choć od dań wegetariańskich też nie stronimy.
Czy da się kochać zwierzęta i jeść mięso, ryby, niech każdy oceni sam. Nie znam dobrej odpowiedzi na to filozoficzne pytanie...
Lubię w kuchni poeksperymentować i pobawić się smakami.  Zwykle wychodzą ciekawe efekty, czasem jednak smaki nie do końca chcą ze sobą współgrać. Dzisiejsze danie polecam w ciemno, bo bogate, złożone smaki świetnie się ze sobą komponują.
* Dwa dni temu wykroiłem z gęsiego korpusu dwie piękne piersi. Tu mężczyźni powinni się rozmarzyć...
Za chwilę jednak skrzywią się, bo...
Nakłułem je w kilkunastu miejscach widelcem, po czym w…

Francuska klasyka na dzień Świętego Marcina. Rillettes z gęsich udek.

Obraz
Jak zwykle przed świętem Marcina w sklepach w nadmiarze pojawiły się gęsi. Całe, piersi, uda ... do wyboru do koloru. Należymy do zwolenników tego ciemnego mięsa o zdecydowanym smaku. Pomysłów na jego wykorzystanie jest sporo. W zeszłym roku gotowałem dania z gęsich piersi, dziś postanowiłem sięgnąć do francuskiej klasyki korzystając z udek.
W Sarthe i Touraine zwykle przed początkiem zimy zaczynał się sezon przygotowywania mięs. Prawie każda rodzina zabijała prosiaka, którego hodowała, by zapewnić sobie jedzenie w czasie, kiedy natura skąpi świeżych składników. Mięsa były długo gotowane na wolnym ogniu, mieszane z wytopionym tłuszczem, konserwowane obficie solą. Proces gotowania i mieszania trwał zwykle do dziesięciu godzin. Dlatego  zawsze ktoś czuwał przy kotle dbając, by mięso nie przypaliło się. To prowokowało pogawędki i wymianę doświadczeń. Wiadomo, jedzenie zbliża ludzi.
Nazwa "rillettes" pochodzi od starofrancuskiego "reille", oznaczającego nic innego jak ka…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...