Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2015

Szalotkowa tarta Tatin i zamek Cheverny - danie i miejsce z Doliny Loary.

Obraz
Dziś zapraszamy Was do Doliny Loary. Stamtąd właśnie pochodzi słynna tarta Tatin, czyli tarta odwrócona, której autorkami były podobno siostry Tatin-Stéphanie i Caroline. Oczywiście to klasyczne ciasto było zrobione z jabłkami i takie zapewne wszyscy znają. Ja jednak od kilku lat robię co jakiś czas szalotkową czyli wytrawną tartę Tatin i jest ona u nas absolutnym hitem. Przepis oparty jest na znalezionym w książce "Tarty. Słodkie i pikantne", jednak nieco odbiega od oryginału. Wybierając szalotki sięgam zawsze po te bardziej okrągłe w kształcie, a nie podłużne i staram się, żeby miały podobną wielkość. Nie próbujcie zamienić szalotek innymi cebulami. Szalotka zwana jest czosnkiem askalońskim. Rośnie w postaci grupki małych bulw, ma delikatniejszy smak niż cebule i mniej ostry niż czosnek. Czasem nazywana jest cebuloczosnkiem. Szalotkowa tarta tatin Składniki na formę o średnicy 22-24 cm:

Ciasto:
175 g mąki pszennej razowej (typu Graham)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g zimneg…

Chleb z majowej piekarni-pszenny, razowy z kaszą gryczaną. Podróżniczo-Jantar Mantar.

Obraz
W Majowej Piekarni Amber znów wspólnie pieczemy chleb. Tym razem recepturę do wypieku zaproponowała Ela prowadząca bloga W poszukiwaniu Slow Life. To jeden z naszych ulubionych blogów, do którego zaglądamy z ogromną ciekawością. Ela-wierna idei zawartej w tytule swojego bloga robi ciekawe dania, a to co budzi nasz największy podziw to jej sery. Jest ich mnóstwo i są bardzo różnorodne. Mamy nadzieję, że kiedyś jak te sery ;D dojrzejemy i my  do podobnych działań. Wracając do chleba. Pomysł bardzo nam się spodobał. Nigdy nie piekliśmy chleba z kaszą gryczaną, którą bardzo lubimy. Jednak gdy przyszło do zrobienia wypieku, okazało się, że skończyły się w domu zapasy mąki orkiszowej, za to mąki pszennej typu Graham jest sporo. Nie było już czasu na wyprawę do młyna poza Trójmiasto, gdzie robimy zaopatrzenie. Dlatego chleb powstał z mąki pszennej, razowej. Nazwę chleba zatem zmieniliśmy i jest on zgodny z tym co powstało. Chleb pyszny, o zwartym miąższu, lekki w smaku, doskonale daje się kro…

Suflet szparagowy

Obraz
Sezon szparagowy w pełni. Dziś proponuję Wam suflet szparagowy. To lekkie, sezonowe danie wspaniale smakuje na kolację lub przystawkę do obiadu. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Jakuba Kuronia. Dokonałam w nim jednak modyfikacji. Podane proporcje w przepisie wystarczą na trzy suflety w ramekinach o wymiarach wewnętrznych 9 cm średnicy i 6,5 cm wysokości.

Suflet szparagowy




Składniki : 250 g zielonych szparagów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 4 gałązki tymianku (tylko listki) 4 łyżki masła 2 płaski łyżki mąki pszennej 150 ml mleka 40g startego sera Gruyère 2 żółtka L 3 białka L 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej bułka tarta sól, biały pieprz


Wykonanie: Przygotować szparagi-umyć je, odłamać stwardniałe końcówki, ewentualnie obrać, choć w przypadku zielonych nie jest to konieczne (zwykle kiedy jemy zielone szparagi pieczone lub gotowane to nie obieram ich, do sufletu jednak chciałam, żeby były delikatniejsze i pozbawiłam je skórki). Zblanszować je przez 1,5-2 minuty we wrzątku, a potem szybko je  s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...