Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2015

Jagody leśne-rarytas lata :) Liebster Blog Award

Obraz
Sezon jagodowy w pełni i jakoś nie umiem sobie wyobrazić lata bez tych owoców. Hitem sezonu jagodowego są dla mnie zawsze pierogi. Próbowałam wielu przepisów na ciasto i choć danie wydaje się bardzo proste to jak zawsze "diabeł tkwi w szczegółach". Dlatego od kilku lat wierna jestem w tym względzie przepisowi, którym kiedyś podzieliła się ze mną i innymi entuzjastami kulinariów Ania-Bajaderka. Ciasto jest jak dla mnie idealne. Elastyczne i sprężyste w wyrabianiu, delikatne i miękkie po ugotowaniu.



Pierogi z jagodami Proporcje na ok. 24 sztuki: na ciasto 250 g mąki pszennej, luksusowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1,5 łyżki oleju szczypta soli do 60 ml wody dodatkowo: 400-450 g jagód cukier puder do smaku kwaśna gęsta śmietana 1 łyżka oleju sól Mąkę wysypać do miski lub na blat. Na środku zrobić dołek, dodać wszystkie składniki poza wodą i zagniatać. Wodę dodawać ostrożnie po trochu, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Gdy będzie gładkie, włożyć do plastikowego woreczka …

Domowe wędliny - terrina i pasztet z mięsem królika. Wspomnieniowo - Paryż. La Défense.

Obraz
Bardzo lubimy domowe wędliny i ich smak zawsze będzie da nas lepszy od tych, kupionych w sklepie. Dziś zapraszamy Was do zrobienia terriny i pasztetu. Pasztet świetnie przechowuje się w zamrażarce i nie traci smaku po rozmrożeniu. Podzielony na porcje nie straci na świeżości. Proponujemy oba wypieki z mięsem królika, które dziś praktycznie jest w stałej sprzedaży. Podróżniczo-Paryż w nowoczesnej odsłonie.
Terrina z mięsem królika i suszonymi śliwkami



Składniki (na naczynie o pojemności ok. 1.2l)
70 g suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
250 g mięsa z królika (wykroiłam z combra i udek)
150g wątróbki drobiowej
500 g mięsa wieprzowego z łopatki (zmielonego)
110g zmielonej słoniny
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżych liści tymianku
1 goździk
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki suszonego, mielonego imbiru
1 łyżka  ostrej musztardy
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 duże jajko
sól i pieprz do smaku

do dekoracji:
4 liście laurowe, 4 gałązki tymianku

Śliwki namoczyć w winie…

Czekoladowe ciasto z truskawkami i marcepanem. Podróżniczo: Francja - śladami Vincenta van Gogha.

Obraz
Ciasto powstało na imieniny Piotra. Czas jest dla nas ostatnio bardzo niełaskawy, czekamy jednak optymistycznie na zmianę. Mamy też nadzieję, że tak jak u nas truskawki ciągle można kupić wszędzie. Mile też wspominam lata, kiedy zbierałam tzw. truskawki całoroczne, dokładnie takie, które owocują do mrozów. Zakładam zatem, że zdążycie wykorzystać przepis. Ciasto zrobione jest na bazie gorzkiej czekolady. Jest bardzo aromatyczne i lekko zwarte w konsystencji. Przepis zaczerpnęłam ze "Złotej księgi czekolady". Jeśli chodzi o wygląd to skorzystałam z pomysłu Mary Berry i wykorzystałam jej przepis na krem cukierniczy. Ciasto jest o tyle wygodne, że jego części składowe  trzeba przygotować np. dzień wcześniej, a potem przed podaniem złożyć wszystko w całość. Nie rezygnujcie z marcepanu, ma on ogromny wpływ na smak ciasta.

Czekoladowe ciasto z truskawkami i marcepanem



Składniki na ciasto :

125 g gorzkiej czekolady
80 ml wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
250 g mąki pszennej tort…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...