Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2015

W pomarańczowej tonacji - chleb marchwiowy i nasz ptasi ulubieniec.

Obraz
Listopadowej Piekarni Amber zaproponowała niezwykły chleb marchwiowy. Nigdy takiego nie piekłam i nie jadłam. Autorem przepisu jest Jim Lahey, który pokazuje jak go wykonać w programie Marthy Stewart - klik. Piecze go w żeliwnym garnku z przykrywką. Ja upiekłam chleb dwukrotnie. Po raz pierwszy trzymałam się ściśle przepisu w składnikach i wykonaniu. Upiekłam go jednak na rozgrzanej blasze, gdyż garnek żeliwny jest już na emeryturze. Chleb szybko zniknął, ale mimo wszystko był dla nas ciut za słodki (przez dodatek rodzynek) i wyszedł dość płaski, choć w pierwszym etapie bardzo ładnie wyrósł. Po raz kolejny wprowadziłam już zmiany w ilości składników i upiekłam chleb po swojemu. Na blogu umieszczam ostateczną wersję, do której mam zamiar wracać. Pomarańczowy, energetyczny chleb o pysznym smaku z aromatem orzechów włoskich i kminku jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Na dodatek pracy przy nim tyle co nic.
Chleb marchwiowy z dodatkiem orzechów włoskich i kminku


proporcje na foremkę…

Tarta z gruszkami w czerwonym winie i ostatnie chwile kolorowej jesieni.

Obraz
Zapraszamy Was do zrobienia jesiennej tarty. Aromatyczny syrop z gotowanymi gruszkami ma w sobie mnóstwo smaku. Wszystko przykryte cieniutkim, kruchym ciastem. Przepis z pomysłu D. Lebovitza. Do tego zdjęcia kolorowej jesieni, sprzed kilku dni. To już ostatnie chwile przed zrzuceniem kolorowego płaszcza pani jesieni.
Tarta z gruszkami gotowanymi w czerwonym winie
Składniki na wypełnienie:

1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (750 ml)

250 ml wody

130g cukru trzcinowego

80 g miodu

3 plasterki cytryny

1 laska kory cynamonu

mielony czarny pieprz (kilka obrotów młynkiem)

1,25 kg twardych gruszek (np. konferencji)


Ciasto:

110g mąki pszennej

2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki soli

85g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę

2 łyżki zimnej wody


W dużym garnku podgrzać wino, wodę, miód z cukrem, cynamonem, pieprzem i plasterkami cytryny. W międzyczasie umyć, obrać gruszki. Każdą z nich przepołowić, wykroić łyżką do melonów gniazda nasienne i nożem rdzenie, będące przedłużeniem ogonka.
Kiedy mieszanka z winem jes…

Wiosenne dzięcioły i jesienna potrawa. Ossobuco Milanese po naszemu.

Obraz
Niełatwo mierzyć się z klasyką. Tym bardziej trudno radzić innym jak ugotować danie, które każdy Włoch w Lombardii jadł od dziecka i wie jak je zrobić (lub jak mama je gotuje). Narażam się pewnie na krytykę, bo przepis, który proponuję to zlepek kilku, niekoniecznie najbardziej tradycyjnych, który przekonał nasze kubki smakowe do tego treściwego i pysznego dania.

Ossobuco to taka idealna, jednogarnkowa, jesienno-zimowa potrawa. Mięso, warzywa, czerwone wino, eksplodujące aromaty. W tradycyjnych przepisach zwykle występuje wino białe. Dla mnie mariaż z czerwonym wypada na korzyść dania. Czasem wzbogacam je nawet kieliszkiem porto. Kwestia gustu. Namawiam do eksperymentów i łamania schematów. No to chodźmy do kuchni i ugotujmy po naszemu ...
OSSOBUCO MILANESE




Składniki (4 porcje):

• ½ szklanki mąki pszennej
• sól, świeżo mielona pieprz do smaku
• 4 cienkie plasterki boczku (ok.50g)
• 4 kawałki goleni cielęcej pokrojonej na grubość 4 cm
• 3 łyżki oli…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...