Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2016

Korzenna konfitura z kumkwatów. Spacer po Lizbonie cz. 1

Obraz
Sezon cytrusów w pełni. Bardzo lubię robić z nich konfitury, na które znajdziecie  na blogu kilka przepisów. Ubolewam, że wybór  różnych odmian owoców jest u nas dość skromny, a kumkwaty są prawdziwą rzadkością. Ponieważ cena nie zachęca do zakupu dużej ich ilości, ograniczam się do przepisu na dwa słoiczki. Dla mnie to prawdziwy rarytas i bardzo Wam go polecam.

Korzenna konfitura z kumkwatów


proporcje na 2 małe słoiczki

600 g kumkwatów
3/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
100 g cukru trzcinowego
1 strączek zielonego kardamonu
1 goździk
1/2 gwiazdki anyżu
4-5 cm  laski wanilii
4-5 cm kory cynamonu z połowy zwoju


Kumkwaty umyć, odkroić końcówki.


Przekroić na pół wzdłuż owoców, wykroić środkowy biały segment, wyjąć pestki (są duże tak jak w cytrynach i pomarańczach). Połówki przekroić na dwie części.
Po oczyszczeniu i pokrojeniu owoców włożyć je na patelnię/ do rondla  z grubym dnem. Wsypać cukier, dodać przyprawy i sok, gotować do zeszklenia owoców i zagęszczenia całości.

Zrobić próbę na tale…

Klasyka karnawału - pączki z różą. Wspominamy Mumbai - chrześcijańkie enklawy w Bandrze i Khotachiwadi.

Obraz
Zdarzają się Wam takie chwile, że chęć na coś do zjedzenia po prostu Was nie opuszcza ? Tak było z  pączkami. Nieczęsto robię takie rarytasy kulinarne, bo oprócz smaku dostarczają organizmowi dodatkowych "wątpliwych uroków". Poza tym czy można zjeść jednego pączka ? Nie można ! Jednak myśl o usmażeniu pączków nie odpuszczała, aż w końcu zaczęły mi się śnić. Cóż miałam zrobić, nie było wyjścia. Korzystałam już z wielu receptur, ale tę - moim zdaniem najlepszą jaką wypróbowałam, postanowiłam umieścić na blogu. Przepis pochodzi od Ani - Bajaderki, a dokładnie to receptura jej mamy, do której dołączam własne uwagi. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki warto pamiętać o tym,  że wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Mąkę można nawet położyć na kaloryferze, żeby była ciepła.
Pączki z różą Składniki na ok. 22-24 szt. 600 g mąki pszennej z dużą zawartością białka * 125 g miękkiego masła 1 szklanka ciepłego mleka 60 g drobnego cukru 50-55 g świeżych drożdży 8 żółtek …
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...