Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2016

"Być albo nie być" w Stratford upon Avon? Kulinarnie - domowa tarta.

Obraz
W ostatnie letnie wakacje podróżując po Anglii zastanawialiśmy się czy zajechać do Stratford upon Avon, miasta związanego z Williamem Szekspirem. Nie dlatego, że nie doceniamy dorobku geniusza, wręcz przeciwnie. Jednak naczytaliśmy się, że to miejsce bardzo komercyjne a my takich nie lubimy. Ostatecznie na pytanie "być albo nie być ?" odpowiedzieliśmy twierdząco. Jednak zanim o podróży, poczęstuję Was wirtualnie domową tartą, którą bardzo lubimy.
Tarta z jabłkami i twarożkiem 
składniki na foremkę o wymiarach zewnętrznych 35 cm x 11 cm  Składniki na ciasto:
135 g maki pszennej
35 g  drobnego cukru
100 g masła
1 łyżeczka cukru z wanilią

Składniki na wypełnienie:
180 g twarożku
1 jajo L
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2-3 kwaśne jabłka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka drobnego cukru

1 -2 łyżki dżemu morelowego lub  brzoskwiniowego

Składniki na ciasto do tarty zmiksować w melakserze (tylko do połączenia się ich w kruszonkę). Zagnieść razem i wylepić nim foremkę wysmarowan…

Pieczona przepiórka z puree z topinamburu. Okolice Malham ... wszystko co najlepsze w Yorkshire Dales.

Obraz
Lubimy mięso przepiórki. Jest ciemne, aromatyczne, a dobrze ugotowane - bardzo soczyste. Danie jest lekkie, a jednocześnie syte. Dodatek w postaci warzywnego puree przyjemnie łączy się z mięsem i sosem. Szczerze więc polecamy poniższy przepis, który jest prosty, a przy okazji powinien zachwycić Waszych gości.


Pieczona przepiórka z puree z topinamburu i marchewką



Składniki (na 2 porcje):

2 przepiórki
100ml białego wytrawnego wina
łyżka masła

na marynatę:
duży ząbek czosnku, posiekany
garść gałązek świeżego tymianku
zielona pietruszka, posiekana
łyżeczka soku z cytryny
oliwa
sól, pieprz

na sos:
odkrojone resztki przepiórki
ząbek czosnku, pokrojony
mała szalotka, pokrojona
łyżka pokrojonych drobno warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)
250ml bulionu
świeży tymianek
pieprz
50 ml słodkiej sherry

na puree z topinamburu:
250g topinamburu
czubata łyżka orzechów włoskich
łyżeczka masła
trochę śmietany 30%
sól, biały pieprz

jako dodatek do dania
2 marchewki
garść świeżego tymianku
sól, pieprz
łyżeczka masła

Wykonan…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...