Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2016

Knedle z ciasta serowego i ciekawe życie pliszek siwych.

Obraz
Knedle według poniższego przepisu robię od wielu lat. Właściwie odkąd zrobiłam je po raz pierwszy (dzięki Ani-Bajaderce) nie szukam już innych receptur na to danie. Knedle nadziewam nie tylko morelami, bardzo lubię je ze śliwkami węgierkami czy truskawkami. W oryginalnym przepisie Ania poleca w miejsce pestki włożyć kostkę cukru, ja natomiast nadziewam morele małą łyżeczką (taką do kawy) miodu. Wykorzystałam tu miód lawendowy, bo morele i lawenda to dla mnie bardzo dobrana para (poza tym jestem wielbicielką lawendy i dodaję ją gdzie tylko pasuje ;). Niestety miód lawendowy (taki prawdziwy kupiłam jedynie w Prowansji) zazwyczaj ma niewiele wspólnego z lawendą poza nazwą, dlatego dodałam jeszcze kwiaty lawendy. Jednak nie jest to dodatek konieczny, poza tym możecie użyć dowolnego, ulubionego miodu. Knedle z ciasta serowego z morelami i lawendą
Składniki na 12 knedli:

na ciasto
250 g twarogu półtłustego*
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
70-80 g mąki pszennej
szczypta soli

na nadzienie
12 małych,…

Rolada biszkoptowa z malinami i bitą śmietaną. Podrożniczo - Canoa Quebrada, raj przypadkowy :)

Obraz
Dziś obchodzimy trzecie "urodziny" bloga. Dziękujemy, że jesteście z nami :) Z powodu rocznicy zapraszamy Was na roladę z malinami. Biszkopt jest niezawodny i ma ciekawą, lekką i gąbczastą strukturę. Przepis na niego zaczerpnęłam z bloga Bei, która dostała go od swojej brazylijskiej uczennicy. Wypełnienie wymyśliłam sama. Do brazylijskiego biszkoptu przygotowałam wspomnienia z Brazylii, z miejsca, gdzie odpoczywaliśmy po dwóch tygodniach nieustającej wędrówki. To niezapomniane do dziś chwile.
Rolada biszkoptowa z malinami i bitą śmietaną


Składniki :

na ciasto :
5 jaj L
85 g drobnego cukru
85 g skrobi z manioku lub maizeny
szczypta soli

cukier puder do posypania ściereczki

na nadzienie:
400 ml śmietany 30 %
45 g żelatyny fix do deserów
25 g cukru pudru trzcinowego
400 g malin

Żółtka oddzielić od białek. Ubić je z cukrem na gęstą, jasną masę. W oddzielnym naczyniu ubić białka na pianę ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do masy  z żółtek, dodać pianę i delikatnie (najlepiej za pomocą trzepacz…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...