Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2016

Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry. Podróżniczo - szkockie miasteczko Curloss.

Obraz
To danie nie pochodzi ze Szkocji, choć jagnięcina nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z tym krajem. Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi i można go znaleźć w książce "Jerozolima". Danie jest pyszne i postanowiłam nie czekać na jego publikację do czasu, aż znów odwiedzę Izrael. Wszak pigwę można kupić tylko jesienią. Zatem do dzieła :) Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry 
Składniki na dwie porcje: 2 dojrzałe pigwy (każda po ok. 30-35 dag) 200 g zmielonej grubo jagnięciny 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany 1/2 czerwonej chili drobno posiekanej 10 g posiekanej naci kolendry oraz dodatkowo 1 łyżka do przybrania 25 g bułki tartej 1/2 łyżeczki utartego na proszek ziela angielskiego 20 g drobno startego  świeżego imbiru 1 średnia cebula drobno posiekana 1 jajko M 1/2 wyciśniętej cytryny oraz dodatkowo 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy 4 strączki kardamonu 1 łyżeczka syropu z granatów 1 łyżeczka cukru 300 ml bulionu z kurczaka 1-2 łyżki pestek z granatu sól, czarny pi…

Comber sarni w aromatycznym sosie z warzywami korzennymi i grzybami. Podróżniczo - Szkocja - Wester Ross.

Obraz
Jesień skłania do nostalgii jak żadna inna pora roku. Czasem i mnie dopada. Najczęściej wracam wtedy pamięcią do miejsc, które ... trzeba tu się otwarcie przyznać ... pokochałam. Szkocja to najprawdziwsza miłość od pierwszego wejrzenia, niespodziewana i pełna porywających emocji, działająca na mnie jak żaden inny kraj na Ziemi. Nie umiem do końca zrozumieć tego fenomenu, ale czy uczucia da się  racjonalnie wytłumaczyć ? Z pewnością wiem co tak bardzo w niej pokochałam - naturalną przestrzeń i barwy. Dziś więc wracam tam znów, tym razem do Wester Ross, gdzie byliśmy z Piotrem dwukrotnie. A skoro dziś o Szkocji to musi być dziczyzna...


Comber z sarniny z  aromatycznym sosem, puree z selera, marchewkami i grzybami


Składniki:

comber z sarny (porcje po ok. 150 g na osobę) 1-2 łyżki świeżo utłuczonego w moździerzu czarnego pieprzu oliwa do smażenia

Na marynatę: 12 jagód jałowca 2 strąki zielonego kardamonu/rozgniecione 4-5 gałązek tymianku 1-2 gałązki rozmarynu 3 łyżki sherry medium sweet 3/4 łyżki sos…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...