Masala chai.
Kiedy wstawaliśmy o świcie w Indiach i ruszaliśmy w trasę, natykaliśmy się na stojących wszędzie mężczyzn przy straganach, prowizorycznych kuchniach, którzy pili herbatę. Rozgrzewająca, aromatyczna jest napojem o wyjątkowym, złożonym smaku. My też ją pijaliśmy, w różnych okolicznościach. Czas na
MASALA CHAI
(przepis na 3 porcje)
200 ml mleka
200 ml wody
1,5 łyżki liści herbaty
1-2 łyżeczek cukru
kawałek imbiru
1 łyżeczka mieszanki przypraw
mieszanka przypraw:
czarny kardamon, zielony kardamon, goździki, ziarna czarnego pieprzu, cynamon, gałka muszkatołowa
Przyprawy ucieramy w moździerzu na pył.
Zagotowujemy herbatę w wodzie z łyżeczką przypraw i imbirem. Gotujemy 4 minuty. Dodajemy mleko oraz cukier. Gotujemy kolejne 3 minuty, pilnując, by napój nie wykipiał. Przecedzamy przez sito, odrzucając fusy. Przelewamy masala chai, by je lekko ostudzić i napowietrzyć. Najlepsza do picia jest ciepła, nie gorąca.
Co domostwo, to inny przepis. Każdy ma też swoją ulubioną mieszankę przypraw. Jedni lubią bardziej pikantną, inni słodką. Latem często czuć większą ilość orzeźwiającego imbiru, zimą dominuje kardamon.
Zachęcamy do eksperymentowania i znalezienia swojej ulubionej kompozycji.