W Kwietniowej Piekarni Amber zaproponowała drożdżowy wypiek - Cozonac, którego receptura pochodzi z bloga Bake Cook Repeat. To tradycyjne drożdżowe ciasto z Europy Południowo-Wschodniej. Głównie wypieka się go w okresie Wielkanocy w Rumunii, Bułgarii, Macedonii, Serbii i Mołdawii. Bywa nadziewane rodzynkami, makiem lub orzechami. Cozonac w ramach organizowanej przez Austrię "Cafe Europe" reprezentował Rumunię. Sama akcja, bardzo ciekawa, polegała m.in. na wyborze typowych słodyczy lub ciast dla każdego państwa członkowskiego UE. Oczywiste wybory to tiramisu z Włoch, gofry z Belgii, magdalenki z Francji czy Tort Dobosza z Węgier. Jestem ciekawa czy wiecie jaki wypiek uznano za słodką wizytówkę naszego kraju?
Mnie Cozonac zachwycił. Początkowo wahałam się, czy nie upiec z połowy porcji. Ostatecznie jednak i na szczęście przeszedł mi ten pomysł, bo ciasto okazało się pyszne z bardzo ciekawym nadzieniem. W przepisie zastosowałam bardzo drobne zmiany, m.in. świeże drożdże.
Cozonac
2 foremki keksówki (25 cm x 11 cm)
ciasto
880 g mąki pszennej z dużą zawartością białka
375 ml ciepłego mleka
100 g cukru
5 żółtek – białka zachowaj
95 g zmiękczonego masła, niesolonego
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
skórka otarta z 1 małej cytryny
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 żółtko rozbełtane z odrobiną mleka do posmarowania wierzchu
nadzienie
400 g orzechów (u mnie 200 g pekanów i 200 g orzechów włoskich) uprażonych i drobno zmielonych
80 g cukru
5 białek jaj
2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki mleka
1 łyżka rumu
1 łyżka likieru pomarańczowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki (z podanej wyżej ilości) oraz mleka (tyle, żeby masa miała gęstość śmietany) zrób rozczyn i odczekaj, aż urośnie.
Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, dodaj skórkę pomarańczową i cytrynową, rozczyn z drożdży i sól morską. Używając końcówki do wyrabiania ciasta, włącz mikser i powoli dodawaj żółtka, mleko i zmiękczone masło. Ugniataj na średnio-niskiej prędkości przez 10-12 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Ciasto jest początkowo lepkie – to normalne i to sprawia, że będzie to świetny Cozonac. Nasmaruj palce olejem, aby ułatwić sobie pracę.
Uformuj ciasto w kulkę rękami i przełóż do dużej miski. Lekko posmaruj miskę i ciasto olejem, przykryj folią spożywczą i ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 ½ do 2 godzin, aż podwoi swoją objętość. Nie kieruj się tylko zegarem, obserwuj ciasto i jego wzrost.
W oddzielnej dużej misce ubij białka mikserem ręcznym, aż będą białe z delikatnymi szczytami.
Następnie dodaj drobno zmielone orzechy, kakao w proszku, cukier, mleko, alkohole i ekstrakt waniliowy. Użyj gumowej szpatułki lub łyżki, aby wymieszać składniki razem, aż połączą się w bogatą, czekoladową konsystencję nadającą się do smarowania.
Uwaga: Jeśli przygotujesz nadzienie zbyt wcześnie, orzechy włoskie z czasem wchłoną otaczający płyn, powodując jego zgęstnienie. Jeśli nadzienie jest za gęste do smarowania, możesz dodać niewielkie ilości mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej smarowalnej konsystencji, ale nie rzadkiej.
Posmaruj masłem wewnętrzne krawędzie i dna dwóch foremek lub wyłóż je papierem do pieczenia. Uderz ciasto pięścią i połóż na suchej, czystej powierzchni. Lekko oprósz mąką, jeśli to konieczne. Podziel ciasto na cztery równe porcje. Uformuj porcję ciasta w mały prostokąt. Użyj wałka do ciasta, aby wzmocnić kształt. Używaj wałka i delikatnie ciągnij, aby uformować ciasto w prostokąt. Ciasto jest bardzo miękkie i rozciągliwe. Zrób prostokąt tak szeroki, jak twoja foremka i tak długi, jak dwie foremki obok siebie.
Uwaga: Musisz rozwałkować ciasto znacznie cieńsze, niż jesteś przyzwyczajony, aby uzyskać te kultowe warstwy nadzienia, ale nie za cienkie, ponieważ ryzykujesz nadmierne pęknięcia podczas pieczenia. Lekko oprósz mąką, jeśli to konieczne.
Podziel nadzienie na cztery równe porcje. Za pomocą płaskiej szpatułki rozprowadź cienko jedną porcję nadzienia na rozwałkowanym cieście, pozostawiając niewielką obwódkę na brzegach. Zaczynając od krótszego boku, ciasno zwiń w rulon, zaciśnij brzegi. Po zaciśnięciu odłóż wałek pod ściereczkę złożeniem do spodu (zobacz zdjęcie na blogu - klik).
Powtórz jeszcze 3 razy, aby uzyskać łącznie 4 rulony. Umieść dwa kawałki ciasta równolegle do siebie. Weź dolną część jednego rulonu ciasta i przekręć nad drugim, tworząc pierwszy warkocz. Zrób to samo z górną częścią, aby utworzyć trzy skręty. Naciśnij dwa końce nowo zaplecionego bochenka dłońmi. Umieść zapleciony bochenek w przygotowanej formie do pieczenia chleba. Powtórz to z pozostałymi rulonami ciasta.
Przykryj folią spożywczą i pozwól ciastu wyrosnąć, aż będzie puszyste – może to zająć od 45 do 60 minut, w zależności od ciepła w Twojej kuchni. Nie spiesz się z tym krokiem.
Podczas gdy bochenki rosną, rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy bochenki będą gotowe do pieczenia, posmaruj ich wierzch dokładnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem aby uzyskać złoty kolor.
Piecz przez 48-50 minut, aż do uzyskania głębokiego brązu. Normalne jest, że boki bochenka popękają podczas pieczenia. Pozostaw w formie na 15 minut, a następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia na kratce.
Upieczone ciasto ma ok. 16 cm wysokości :D
Cozonac na blogach:
Akacjowy Blog
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Fantastyczny wypiek . Anonimem jestem ja czyli Krysia ale nie da się zalogować
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Pozdrawiam :)
UsuńMistrzowski wypiek! Dziękuję za kwietniowy, wspólny czas. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Magdo :) Pozdrawiam :)
UsuńWspaniale się prezentuje z tymi zawijasami z nadzienia i wyjątkowo puszystym miękiszem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i życzę dużo radości w trakcie nadchodzących Świąt.
Dziękuję Guciu, wzajemnie :) Pozdrawiam :)
UsuńJak pięknie Ci się upiekło! I ja odczuwam fascynację tym słodkim chlebem. Dziękuję za kwietniowe wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, jestem zachwycona tym wypiekiem :) Pozdrawiam
UsuńU Ciebie to wypiek mistrzowski, masz rękę do wypieków. A polski wybór to mazurek, który zaraz będzie królował na stole. Spokoju i słonka na świąteczny czas, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak Kamilko, brawo :) mazurek kajmakowy :) Dziękuję za życzenia, wzajemnie i do kolejnej Piekarni :)
UsuńJak spektakularnie wyszedł:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko, pozdrawiam :)
Usuń