Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami.
lipca 16, 2018
/
16
W Lipcowej Piekarni Nika prowadząca bloga Gotuj zdrowo! Guten apetit! zaproponowała bułki orkiszowe. Wypiek nadzwyczaj udany, dobrze skomponowany skład, świetne ciasto i pyszny efekt końcowy. Bułki wspaniale nadają się na letnie śniadanie - polecam :)
Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami
Skład na ok. 12 bułek
400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
125 ml mleka
25 ml wody
25 g świeżych drożdży
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
Ugotować ziemniaki (140 g to 1 duży ziemniak), przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą i łyżeczką cukru do rozpuszczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (lub zrobić to ręcznie). Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto odgazować i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia, studzić na kratce.
Lipcowi piekarze:
Akacjowy Blog
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Konwalie w kuchni - klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Moje kucharzenie – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Polska zupa – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Lipcowi piekarze:
Akacjowy Blog
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Konwalie w kuchni - klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Moje kucharzenie – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Polska zupa – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Bułki idealne! Jak z prawdziwej Piekarni.
OdpowiedzUsuńA ptasie zdjęcia jak zwykle podziwiam.......
Dziękujemy Amber, pomysłowe i pyszne te bułeczki. Pozdrawiamy
UsuńPiękne bułeczki :-) i są pyszne. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Marzenko, pozdrawiam M
UsuńPrzepiękne są te historie!
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu bym nie pomyślała, że tak miło będzie mi się czytać o ptakach. Jest moc! A zdjęcia to jeszcze bardziej podkreślają :)
Marcelino :D Dzięki wielkie, jest moc !!! :)
UsuńAle nacieszyłam oczy, tyle gatunków na raz, czarowanie dl oczu. Zglodniałam więc częstuję się pyszną bułka bo moje juz zjedzone. Pozdrawiam Gosiu i dziękuje za lipcową piekarnię.
OdpowiedzUsuńDziękuję również Dorotko. Cieszę się, że razem piekłyśmy :) pozdrawiam M
UsuńPyszne bułeczki...a zdjęcia super.Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko, pozdrawiam i zapraszam częściej :)
UsuńPerfekcyjne bułki!
OdpowiedzUsuńNiesamowity jest ten ptasi świat!
Niezwykłe jest to, że kukułka wychowana w gnieździe pleszki potrafi znieść niebieskie jajko dla niepoznaki. :)
Pozdrawiam Was ciepło!
Dzięki :) Tak Magdo ptasi świat, jak to napisałaś, jest zadziwiający :) Pozdrawiamy serdecznie
UsuńMałgosiu, przepiękne bułki, a ptaki są niesamowite, niewiele o nich wiem, a dzięki Wam mogę poznawać ich świat, dziękuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :) Cieszą nas takie wieści, że ktoś to czyta i ogląda :D
UsuńWitajcie, jakie pięęęękne bułeczki! Jak z obrazka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i pieczenie.
pozdrawiam
Renata
Dziękujemy Renatko, pozdrawiamy :)
Usuń