Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami.

Lipcowej Piekarni Nika prowadząca bloga Gotuj zdrowo! Guten apetit! zaproponowała bułki orkiszowe. Wypiek nadzwyczaj udany, dobrze skomponowany skład, świetne ciasto i pyszny efekt końcowy. Bułki wspaniale nadają się na letnie śniadanie - polecam :)


Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami


Skład na ok. 12 bułek

400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
125 ml mleka 

25 ml wody
25 g świeżych drożdży
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

Ugotować ziemniaki (140 g to 1 duży ziemniak), przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą i łyżeczką cukru do rozpuszczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (lub zrobić to ręcznie). Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto odgazować i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia, studzić na kratce.

Lipcowi piekarze:
Akacjowy Blog 
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!

Konwalie w kuchni - klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Moje kucharzenie – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Polska zupa – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!


16 komentarzy:

  1. Bułki idealne! Jak z prawdziwej Piekarni.
    A ptasie zdjęcia jak zwykle podziwiam.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Amber, pomysłowe i pyszne te bułeczki. Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Piękne bułeczki :-) i są pyszne. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne są te historie!
    Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że tak miło będzie mi się czytać o ptakach. Jest moc! A zdjęcia to jeszcze bardziej podkreślają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale nacieszyłam oczy, tyle gatunków na raz, czarowanie dl oczu. Zglodniałam więc częstuję się pyszną bułka bo moje juz zjedzone. Pozdrawiam Gosiu i dziękuje za lipcową piekarnię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również Dorotko. Cieszę się, że razem piekłyśmy :) pozdrawiam M

      Usuń
  5. Pyszne bułeczki...a zdjęcia super.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko, pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń
  6. Perfekcyjne bułki!
    Niesamowity jest ten ptasi świat!
    Niezwykłe jest to, że kukułka wychowana w gnieździe pleszki potrafi znieść niebieskie jajko dla niepoznaki. :)
    Pozdrawiam Was ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Tak Magdo ptasi świat, jak to napisałaś, jest zadziwiający :) Pozdrawiamy serdecznie

      Usuń
  7. Małgosiu, przepiękne bułki, a ptaki są niesamowite, niewiele o nich wiem, a dzięki Wam mogę poznawać ich świat, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu :) Cieszą nas takie wieści, że ktoś to czyta i ogląda :D

      Usuń
  8. Witajcie, jakie pięęęękne bułeczki! Jak z obrazka ;)
    Dziękuję za wspólny czas i pieczenie.
    pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń