Szarlotka biszkoptowa czyli jak zrobić ciastowe ferrari ;)
Ostatnio dopada mnie kulinarny sentyment. Chętnie robię potrawy, które znam z lat dzieciństwa czy nawet towarzyszą mi przez całe moje życie. Biszkoptowa szarlotka to "ciastowe ferrari" mojej mamy, w którego wykonaniu często uczestniczyłam jako pomoc. Robi się błyskawicznie :) Do tego minimum składników, które zawsze zapewniały kulinarny sukces. Niestety jak szybko się je robi, tak równie błyskawicznie znika. Kiedy byłam dzieckiem rozdzielałam upieczone już jabłka i ciasto, zjadając je oddzielnie. Smak tej szarlotki towarzyszy mi od zawsze. Czas by znalazła się na blogu. Dodam, że ten przepis (bez jabłek) wiele razy wykorzystywałyśmy jako biszkopt do tortu. Jest niezawodny :) Moja mama twierdzi, że szarlotka jest dietetyczna, bo robiona bez tłuszczu i z małą ilością mąki :D i tego się trzymam :D
Szarlotka biszkoptowa
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
I wersja (wagowa)
4 jaja M (o łącznej wadze w skorupkach ok. 230 g)
80 g cukru
80 g mąki krupczatki (= 1 łyżka do wysypania formy)
450 g czyli 2 duże jabłka typu szara reneta
dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy
II wersja (bez ważenia)
ilość jajek dobieramy do wielkości blachy (np.duża tradycyjna 7-8)
łyżek cukru tyle ile jajek
łyżek czubatych mąki tyle ile jajek
450 g czyli 2 duże jabłka typu szara reneta
dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy
II wersja (bez ważenia)
ilość jajek dobieramy do wielkości blachy (np.duża tradycyjna 7-8)
łyżek cukru tyle ile jajek
łyżek czubatych mąki tyle ile jajek
Zanim będziemy robić biszkopt, a w zasadzie kogel-mogel musimy mieć wszystko wcześniej przygotowane (żeby masa nie czekała, bo może nam opaść). Smarujemy foremkę, wysypujemy ją 1 łyżką mąki krupczatki). Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na 8 części i wykrawamy gniazda nasienne. Włączmy piekarnik, żeby się nagrzał na 180 stopni C.
Bierzemy garnek, wlewamy trochę wody i podgrzewamy. Gdy woda paruje, zmniejszamy grzanie i stawiamy na garnek pasującą do jego obwodu metalową miskę, do której wsypaliśmy cukier i wbiliśmy całe jaja. Ubijamy mikserem, kontrolując ciepłotę masy (trzeba pilnować, bo jak za bardzo podgrzejemy lub za długo zrobi nam się jajecznica). Początkowo wykorzystujcie wolne obroty, a potem zwiększajcie prędkość miksowania. Gdy cukier rozpuści się i masa zacznie gęstnieć zestawcie miskę z garnka na blat i ubijajcie, aż będzie jasna i gęsta. Po ubiciu wsypujemy mąkę krupczatkę i delikatnie - łyżką - mieszamy, żeby dobrze ją rozprowadzić. Wlewamy ciasto do formy i układamy jabłka wybrzuszoną stroną do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Warto na koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Ważne:
-nie zastępujemy mąki krupczatki żadną inną np. biszkoptową,
-jabłka używamy zawsze kwaśne, żeby przełamać słodycz ciasta, którego podstawą jest kogel-mogel,
-nie mieszamy masy z mąką mikserem, możemy to ewentualnie zrobić przy pomocy trzepaczki rózgowej, ale bardzo delikatnie (wszystkie nasze wcześniejsze działania polegały na tym, żeby napowietrzyć masę i nie możemy tego zmarnować),
-nie zaglądamy do piekarnika w trakcie pieczenia,
-po upieczeniu zdejmujemy bok tortownicy i czekamy aż przestygnie,
-można posypać ciasto dla dekoracji cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne,
wygląda cudownie apetycznie. Kiedyś zrobiłam podobne (inna mąka, chyba inne proporcje) i bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuńKrysiu, spróbuj z krupczatka. Ja raz zrobiłam z biszkoptową, bo nie miałam krupacztki i to niestety nie jest to samo :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUwielbiam , choć ostatnia ta szarlotkę piekę w formie rolady
OdpowiedzUsuńAle tak mnie Małgosiu nakręciłaś ,że chyba upiekę twoją na krupczatce
Alciu, upiecz ! A rolada to tez świetny pomysł :) pozdrawiam
UsuńJedno z niewielu ciast,które lubię.Uwielbiam smak i zapach szarlotki,ale chyba bym nie zrobiła sama.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam-)
I.
Zrobiłabyś Irenko bez problemu, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBrzmi cudownie!
OdpowiedzUsuńMuszę ja upiec. Szarlotki u mnie tylko na kruchym cieście.
Z przyjemnością poznam ich smak z biszkoptem.
Polecam Aniu - napisz jak zrobisz :) ppzdrawiam
Usuńhttps://kuchniaalicji.blogspot.com/2018/11/szarlotka-biszkoptowa.html
OdpowiedzUsuńprzepyszne