Chleb czekoladowy na zaczynie yudane.

 W Kwietniowej Piekarni  upiekłam chleb zaproponowany przez Amber. Bazą w nim jest japoński zaczyn yudane. Żeby uzyskać zaczyn należy połączyć mąkę z gorącą wodą w temperaturze 90 stopni w stosunku 1 do 1. Powoduje to żelowanie skrobi, a  w konsekwencji pozwala uzyskać miękkie pieczywo o delikatnym miąższu. Poniższy przepis jest na typowo śniadaniowe pieczywo, podane raczej na słodko np. z miodem, twarożkiem czy konfiturami. Polecam :) Przepis pochodzi z bloga Bake with Paws.

proporcje na 2 mini chlebki mieszczące się w jednej foremce keksowej:

ciasto yudane
70 g mąki pszennej o dużej zawartości białka (np. manitoby)
70 g wrzącej wody

Do miski dodaj mąkę chlebową, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj łopatką lub łyżką. Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc. Wyjmij z lodówki 30 minut przed użyciem, aby ciasto wróciło do temperatury pokojowej.

ciasto właściwe

280 g mąki pszennej o dużej zawartości białka (np. manitoby)
18 g kakao w proszku
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
8 g (1 łyżka) mleka w proszku
26 g masła o temperaturze pokojowej
45 g ubitego jajka – reszta do posmarowania chleba
140 g pełnotłustego mleka – reszta 20 g do dodania później, jeśli ciasto jest zbyt suche

do posmarowania – reszta jajka + łyżka wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) i ciasto yudane – rozerwane na kawałki, włóż razem do misy miksera. Mieszaj przez 2 minuty lub do całkowitego połączenia. Dodaj masło i dalej mieszaj jeszcze przez 10 – 13 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne i gładkie.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut lub do podwojenia objętości  (zostawiłam go w tej samej misce i przykryłam folią). Uderz ciasto, aby wypuścić powietrze. Ciasto przełóż na czystą powierzchnię i podziel je na dwie równe porcje. Uformuj każdą porcję w kulkę. Spłaszcz wałkiem do ciasta. Każdy kawałek rozwałkuj jak szwajcarską bułkę - spłaszcz za pomocą wałka  w nieduży prostokąt. Zwiń wzdłuż dłuższego boku, a następnie jak skorupę ślimaka – patrz na blogu Bake with Paws. Umieść uformowane ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw przykryte folią do wyrośnięcia na kolejne 30 – 45 minut lub do momentu, aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C (grzałka górna i dolna) lub 170 ( termoobieg) 10-15 minut przed pieczeniem. Posmaruj ciasto rozbełtaną resztką jajka z wodą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 – 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć całkowicie na kratce przed pokrojeniem. Smacznego :)


Chleb na blogach:
Akacjowy Blog
Cake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie

9 komentarzy:

  1. Piękne kulki. Cieszę się, że chlebek przypadł Ci do gustu. Dziękuję za wspólny czas w kwietniowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny chlebek, nam też bardzo smakował. Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny, udał się tobie Małgosiu cudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słodkie śniadanie idealny. U nas pełnił rolę wręcz deserową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały czekoladowy chleb. Do następnego wspólnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, ależ pięknie i równiutko Ci się upiekł :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wypieczone mini chlebki a miękisz idealny. Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny i smakowity chlebek nam się trafił w kwietniowy dzień :-) Dzięki Gosiu za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Często wpadam u Ciebie na kulinarne ciekawostki. Tak jest i tym razem. Nie słyszałam o yudane, ale człowiek całe życie się uczy. Pora wypróbować przepis. Tobie wyszedł idealnie :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń