Pan de Horiadaki - grecki chleb pszenny na pszennym zakwasie.

 To pyszny, aromatyczny chleb. Piekłam go już kilka razy i za każdym zaskakuje mnie jego lekkość, regularna, koronkowa wręcz struktura. Bardzo go Wam polecam, jeśli nie piekliście. Przepis pochodzi ze strony Małgorzaty Zielińskiej/ Mirabbelki i nie trzeba w nim nic zmieniać, jest doskonały.


proporcje na bochenek pieczony w tortownicy o średnicy 23 cm

Składniki na zaczyn 130g:
20 g aktywnego zakwasu pszennego (można też użyć żytniego)
70g mąki pszennej o dużej zawartości białka
40g wody

Wszystko wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.

Składniki na ciasto chlebowe 900g:
130 g zaczynu
440 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy

W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.

Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól, oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. W tym czasie można je 1 lub 2 razy (w równych odstępach czasowych) odgazować i krótko zagnieść (rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie). Tak zawiniętą "paczuszkę" wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. U mnie ten okres wyrastania różnie przebiegał i zwykle chleba nie składałam.

Po wyrośnięciu uformować okrągły bochenek i włożyć do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry (dodatkowo wykładam formę papierem do pieczenia, bo za pierwszym razem, mimo wysmarowania i nieprzywierającej formy, przykleił się). Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.

Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półką. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.


5 komentarzy: