Sałatka z roszponką, "noodlesami" z cukini, pomidorem, pieczoną dynią, serem halloumi i bazyliowym pesto
Kontynuujemy wątek użycia cypryjskiego sera halloumi. Tym razem wykorzystamy go w sałatce warzywnej, której gwiazdą będzie cukinia przypominająca azjatyckie "noodles" z bazyliowym pesto. Pomidor i dynia świetnie wkomponują się smakiem, a pinie dodadzą smaku i struktury. Dodam, że zwykle pieczemy całą dynię, którą wykorzystujemy do różnych potraw. Tak też się stało tym razem, dzięki czemu wykorzystaliśmy ją na klika obiadów i kolacji. To samo dotyczy bazyliowego pesto, choć czasem korzystamy z "gotowca" dostępnego w sklepach. Sałatka ta ma sporo smaku, jest lekka i świetnie nadaje się na wieczorną ucztę.
Składniki na dwie porcje:
100 g sera halloumi pokrojone na 8 plastrów
2 pomidory pozbawione skórki
cukinia
150 g pieczonej dyni drobno pokrojonej
70 g bazyliowego pesto
35 g roszponki
łyżka orzeszków pinii
masło klarowane / oliwa / ocet balsamiczny
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na bardzo cienkie płaty, następnie na cienkie kawałki wielkości zapałki. Obsmażamy na oliwie lub klarowanym maśle. Dodajemy 40 g pesto i mieszamy, by pokryła się nim całkowicie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Roszponkę mieszamy z pozostałą ilością pesto (ewentualnie z niewielkim dodatkiem oliwy i octem balsamicznym), by liście pokryły się aromatycznymi dodatkami.
Pozbawione skórki pomidory kroimy na niewielkie kawałki. Podobnie postępujemy z pieczoną dynią. Warzywa obtaczamy w resztkach pesto po roszponce. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Plastry sera halloumi grillujemy na patelni. Kiedy nabiorą "koloru" są gotowe.
Pinie prażymy na patelni.
Składamy sałatkę. Na roszponkę wykładamy pomidory, dynię, cukinię obtoczoną w pesto, plastry sera halloumi, a całość posypujemy orzeszkami pinii.
Świetne smaki sałatki doskonale komponują się z białym winem. Polecamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz