Curry z soczewicy, brązowych pieczarek, pieczonej dyni i jajka.
Składniki na 2 porcje:
100 g główek brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
cebula
ząbek czosnku
200 g pomidorów z puszki
100 g pieczonej dyni
30 g liści szpinaku
40 g pasty zielonego curry
po łyżeczce kuminu i ziaren kolendry - starte w moździerzu
50 g zielonej soczewicy
100 g ryżu basmati
masło klarowane
sos sojowy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Gotujemy zieloną soczewicę - po ok.20 minut będzie gotowa. Odcedzamy i solimy.
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Smażymy na maśle klarowanym dodając ćwiartki pieczarek. Kontynuujemy smażenie przez około 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki oraz zielone curry i starte w moździerzu przyprawy. Zmniejszamy ogień, po czym gotujemy chwilę i dodajemy upieczoną dynię, szpinak i ugotowaną soczewicę. Mieszamy, po czym chwilę później dodajemy mleczko kokosowe. Po kilku minutach danie jest gotowe.
Gotujemy jajko przez około 5-6 minut. Ma być nadal lekko miękkie.
Wykładamy danie na talerz. Na warzywne curry kładziemy przekrojone na pół jajko z ryżem basmati, który doprawiamy sosem sojowym. Możemy posypać posiekaną kolendrą, zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. Polecamy na solidny wegetariański obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz