Curry z soczewicy, brązowych pieczarek, pieczonej dyni i jajka.

Uwielbiamy takie dania będące alternatywą dla mięsnych przysmaków, gdzie mięso zastępują warzywa smakujące jak swego rodzaju gulasz. Do tego wiele smaku zapewniają przyprawy. A jajko na półmiękko uzupełnia wkomponowane w to danie aromaty.


Składniki na 2 porcje:

100 g główek brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki

cebula

ząbek czosnku

200 g pomidorów z puszki

100 g pieczonej dyni

30 g liści szpinaku

40 g pasty zielonego curry

po łyżeczce kuminu i ziaren kolendry - starte w moździerzu

50 g zielonej soczewicy

100 g ryżu basmati

masło klarowane

sos sojowy

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Gotujemy zieloną soczewicę - po ok.20 minut będzie gotowa. Odcedzamy i solimy.

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Smażymy na maśle klarowanym dodając ćwiartki pieczarek. Kontynuujemy smażenie przez około 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki oraz zielone curry i starte w moździerzu przyprawy. Zmniejszamy ogień, po czym gotujemy chwilę i dodajemy upieczoną dynię, szpinak i ugotowaną soczewicę. Mieszamy, po czym chwilę później dodajemy mleczko kokosowe. Po kilku minutach danie jest gotowe.

Gotujemy jajko przez około 5-6 minut. Ma być nadal lekko miękkie. 

Wykładamy danie na talerz. Na warzywne curry kładziemy przekrojone na pół jajko z ryżem basmati, który doprawiamy sosem sojowym. Możemy posypać posiekaną kolendrą, zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. Polecamy na solidny wegetariański obiad. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza