Tarta jabłkowa z cydrowym karmelem.

 To bardzo proste ciasto. Sprawdzony przepis na spód, kwaśne jabłka i niby koniec, ale jest jeszcze ta przysłowiowa "kropka nad i". To karmel cydrowy, bardzo smaczny, aromatyczny i dodający bardzo ciekawego smaku. Polecam! Przepis na karmel znalazłam kiedyś w miesięczniku "Kuchnia". Jabłka ułóżcie możliwie ciasno, bo podczas pieczenia nieco się skurczą. Lekko ciepłe ciasto polane karmelem to rozkosz dla podniebienia.


Tarta jabłkowa z cydrowym karmelem


proporcje na formę o średnicy 23-24 cm
na ciasto
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajo

Składniki na ciasto razem łączę. Robię to przy pomocy melaksera. Wrzucam do środka i miksuję dużym nożem jak najkrócej, czyli do powstania kruszonki, którą następnie wysypuję na blat i zgniatam rękoma w kulę. Zawijam w folię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Ciasto na tartę rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładam do formy wysmarowanej masłem. Piekę z obciążeniem (papier, a na to ceramiczne kulki) w 180 stopniach C przez 10 minut, potem zdejmuję obciążenie i jeszcze wkładam do piekarnika na 5 min.

nadzienie:
3-4 jabłka typu szare renety
1 czubata łyżka mielonych migdałów

Podczas pieczenia ciasta przygotowuję jabłka. Obieram, pokrojone na ósemki pozbawiam gniazd nasiennych. Na podpieczonym spodzie rozsypuję mielone migdały i układam ciasno jabłka. Wkładam do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu odstawiam do ostudzenia i przygotowuje karmel.  

na cydrowy karmel
250 ml cydru
125 ml cukru muscovado

Na niedużą patelnię wysypuję odmierzone muscovado, zalewam cydrem i gotuję na wolnym ogniu do osiągnięcia postaci syropu. W zależności od grzania może to trwać ok. 20 - 30 minut. Następnie pędzlem smaruję jabłka i resztką polewam całość. 

Po prostu pycha ;)

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Jeszcze trochę i będę mogła nadrabiać jedzenie takich pyszności. Wtedy wypróbuję przepis, gdyż ten cydrowy Karmel to dla mnie nowość. Aż musiałam sprawdzić co to jest cukier muscovado :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń