Sałatka z grillowanym serem halloumi, pomidorami, kukurydzą, papryką i ziołowym dressingiem.
Zwykle ser haloumi pochłaniamy z dojrzałymi pomidorami, oliwą i dużą ilością oregano. Dość grubo go kroimy i grillujemy na patelni. Może jeszcze nieco kaparów, do tego bagietka i voila - mamy doskonałe danie na wieczór. Dziś mamy inny pomysł na wykorzystanie tego cypryjskiego przysmaku.
Składniki na 2 porcje:
30 g rukoli
110 g sera halloumi cienko pokrojonego (8 plasterków)
2 pomidorki (wykorzystałem dojrzałego pomidora śliwkowego i okrągłego czekoladowego)
100 g papryki pokrojonej w paski
2 łyżki kukurydzy z puszki
oliwa
sól, pieprz
na dressing:
3 listki mięty
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
oliwa
ocet winny
sól, pieprz
Wykonanie:
Paprykę spryskaną oliwą smażymy na patelni. Po 2 minutach dodajemy kukurydzę z puszki i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy.
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ser halloumi grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Składamy sałatkę. Rukolę łączymy z połową dressingu i wykładamy na talerz. Wkładamy pozostałe składniki i polewamy resztą dressingu.
Świetna
OdpowiedzUsuńPycha💕
OdpowiedzUsuńPrzepis już skopiowany. Dopóki go nie zapamiętam, to będę miała ściągę :) Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)