Sałatka z grillowanym serem halloumi, pomidorami, kukurydzą, papryką i ziołowym dressingiem.

Zwykle ser haloumi pochłaniamy z dojrzałymi pomidorami, oliwą i dużą ilością oregano. Dość grubo go kroimy i grillujemy na patelni. Może jeszcze nieco kaparów, do tego bagietka i voila - mamy doskonałe danie na wieczór. Dziś mamy inny pomysł na wykorzystanie tego cypryjskiego przysmaku.

Składniki na 2 porcje:

30 g rukoli

110 g sera halloumi cienko pokrojonego (8 plasterków)

2 pomidorki (wykorzystałem dojrzałego pomidora śliwkowego i okrągłego czekoladowego)

100 g papryki pokrojonej w paski

2 łyżki kukurydzy z puszki

oliwa

sól, pieprz

na dressing:

3 listki mięty

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżka suszonego oregano

oliwa

ocet winny

sól, pieprz

Wykonanie:

Paprykę spryskaną oliwą smażymy na patelni. Po 2 minutach dodajemy kukurydzę z puszki i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy.

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy dressing. Siekamy bardzo drobno zioła, dodajemy oliwę i ocet winny, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy.

Ser halloumi grillujemy na patelni grillowej z obu stron.

Składamy sałatkę. Rukolę łączymy z połową dressingu i wykładamy na talerz. Wkładamy pozostałe składniki i polewamy resztą dressingu.

3 komentarze:

  1. Podróże z kordula28 marca 2021 12:51

    Pycha💕

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis już skopiowany. Dopóki go nie zapamiętam, to będę miała ściągę :) Dzięki za inspirację!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń