Wełniany chleb z nadzieniem.
lipca 19, 2021
/
15
To lekkie pieczywo i dobre na letnie śniadanie. Może być nadziewane wedle uznania. Przypomniałam sobie, że mam w zamrażarce masę marcepanową i postanowiłam ją wykorzystać. Pamiętam, jak bardzo smakowały mi chleby z takim nadzieniem w Holandii ;) Chleb upiekłam w ramach Lipcowej Piekarni. Przepis pochodzi z bloga "Bake to the roots". W oryginale z nadzieniem orzechowym, na które przepis również zamieszczam.
Wełniany chleb z marcepanem
Składniki na ciasto:
80 ml letniego mleka
7-8 g suszonych drożdży/ 5-6 g drożdży instant
325 g mąki pszennej typ 550
1 łyżka cukru
325 g mąki pszennej typ 550
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g śmietanki
1 jajko (M)
100 g śmietanki
1 jajko (M)
dodatkowo
300 g masy marcepanowej (jak zrobić marcepan znajdziecie tu - klik)
trochę mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
nadzienie orzechowe – podaję takie jak w przepisie, ale może być dowolne: słodkie lub wytrawne
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30g masła
100 g zmielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
nadzienie orzechowe – podaję takie jak w przepisie, ale może być dowolne: słodkie lub wytrawne
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30g masła
100 g zmielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
Masę marcepanową najlepiej przygotuj dzień wcześniej i schłodź w lodówce. Następnie wyjmij kolejnego dnia przed zrobieniem chleba, żeby nie była zimna.
Wymieszaj letnie mleko z suchymi drożdżami i odstaw na około 5 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami – wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło, aż objętość się podwoi (przez 60-120 minut). Czas może się znacznie różnić w zależności od temperatury w kuchni.
Jeśli zdecydujesz się na nadzienie orzechowe to przyszedł moment, żeby je zrobić. Włóż mleko, cukier i masło do rondla i delikatnie podgrzej na kuchence, aż masło się rozpuści. Dodaj zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszaj, aż powstanie gęsta mieszanka. Pozwól mu ostygnąć.
Wyłóż tortownicę o średnicy ok. 20 cm papierem do pieczenia, lekko posmaruj tłuszczem i odstaw.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na pięć równych porcji, uformuj w kulki i ponownie przykryj na około 10 minut. Następnie rozwałkuj kulki w prostokąty o wymiarach około 10 ×15 cm . Dobrze podsyp mąką każdy kawałek, żeby później nie rozciągał się i nie przyklejał do podłoża, ważne!
Na krótszy bok prostokąta wyłóż około 1/5 nadzienia i po przeciwnej stronie pokrój ciasto – powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami.
Zwiń bok z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki należy ułożyć w formie pierścienia w tortownicy.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie posmaruj wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 18-20 minut – powierzchnia powinna mieć ładny brązowy kolor – ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i ostudź na ruszcie, a następnie wyjmij z formy.
Smacznego :)
Lipcowi Piekarze;
Akacjowy BlogKonwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Uroczy. I pyszny pomysł na marcepanowe nadzienie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za lipcowy weekend w naszej Piekarni.
Śliczny. :)
OdpowiedzUsuńI bardzo kuszące nadzienie.
Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam ciepło!
Niesamowicie cudownie wygląda. A ja znów przegapiłam wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńŚlicznie ponacinany, puszyste wnętrze i bardzo dobry pomysł z nadzieniem marcepanowym. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułeczki z marcepanem! Bardzo smakowicie wygląda Twój wieniec :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z marcepanem, chętnie wypróbuję. Do następnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy przepis, bardzo lubię bawić się ciastem drożdżowym i wymyślać formy. Od razu zapisuję do wypróbowania. Urzeka mnie dodatek orzechów laskowych, ale z ich braku na pewno się uda z każdym nadzieniem, nawet owocowym. Mam już niezłą kolekcję Twoich przepisów. slcznie wygląda z marcepanem:)
OdpowiedzUsuńMarylko dziękuję. Myślę, że z pekanami będzie tez pysznie. Jeśli lubisz bawić się ciastem drożdżowym to koniecznie zajrzyj tu : https://akacjowyblog.blogspot.com/2013/07/brioche-wg-julii-childczyli-o-wspolnym.html Pozdrawiam M
UsuńPiękny, spektakularny!!! Ja też z migdałami środek zrobiłam:-)Pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńO z marcepanem, pyszności Gosiu :-)Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńJak gęsto nacięty , piękny chlebek Małgosiu, ja do niego się też przymierzam, teraz miał konkurencję -jagodzianki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, a w dodatku jest z masą marcepanową! Również przymierzam się do wypieku, ale to już pewnie po urlopie:D
OdpowiedzUsuńZachwyca mnie Twój pomysł z nadzieniem, koniecznie do spróbowania.
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne chwile!
Znam ten przepis i jest bardzo ciekawy. Nadzienie może być według fantazji, a nawet każdą z części można zrobić z innym składnikiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pomysł z różnym nadzieniem bardzo mi się podoba :) Wykorzystam-dzięki :)
Usuń