Ka'ak - libański chleb uliczny.

 W Sierpniowej Piekarni  upiekłam libański chleb uliczny, zwany ka'ak. 



Po Bejrucie krążą sprzedawcy, którzy na specjalnych ramach zamocowanych do rowerów, mają na sznurkach przywiązane chlebki (źródło-twitter). Ka'ak ma kształt nieco przypominający torebkę z uchwytem. Obficie posypany sezamem ma ciekawy smak. Łatwo się rwie i smakuje sam bez dodatków. Nam bardzo smakował do kolacyjnych sałat. Rwany na kawałki świetnie smakował z oliwą. 

Żałuję, że  nie upiekłam od razu z podwójnej porcji.




Ka’ak - libański chleb uliczny


Proporcje na 4-5 szt.

300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
85 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu 1050)
19 g świeżych drożdży
15 g cukru
1 łyżeczka soli
190 g letniego mleka
letnia woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta (użyłam ok. 50 ml)
1 łyżka stołowa oliwy

mleko z jajkiem do posmarowania ciasta
ziarna sezamu do posypania

Z połowy mleka, rozkruszonych drożdży, cukru i dwóch łyżek z odmierzonej mąki zrób rozczyn. Gdy urośnie, możesz przystąpić do robienia ciasta.

Do miski miksera wsyp mąkę, sól, wlej oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka do ciasta, zacznij mieszać mąkę, aż wszystko się połączy. Możesz potrzebować trochę więcej ciepłej wody, aby zrobić miękkie ciasto.

Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie włóż je do wysmarowanej tłuszczem miski, aby wyrosło. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło, aż podwoi swoją objętość.

Po pierwszym wyrośnięciu wyciągnij ciasto i delikatnie wyrabiaj przez minutę. Uformuj z niego kulkę i włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski do drugiego wyrośnięcia. Drugi wzrost zajął mi mniej niż godzinę.

Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Podziel go na 4 równe kulki.

Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.

Pracując z jednym kawałkiem ciasta, spłaszcz je i uformuj w kształt łezki. Zachowaj grubość ciasta do około 1,5 cm. Moje ciasto było rozwałkowane na około 15 cm długości.

Za pomocą foremki do ciastek wytnij pierścień z wąskiej części rozwałkowanego ciasta. Lekko pociągnij ciasto, aby wydłużyć kształt i ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia.

Powtórz to samo z resztą ciasta, umieszczając 2 sztuki na blasze ( z wyciętych kółek ulepiłam jeszcze piąty ka'ak).

Przykryj blachy i odczekaj 30 minut, aż uformowany chleb będzie lekko spuchnięty.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C. 

Kiedy chleb jest już wyrośnięty, posmaruj go mieszanką jajka i mleka lub po prostu użyj mleka do posmarowania chleba. Posyp sezamem.

Gdy piekarnik się nagrzeje, piecz po jednej blasze przez około 10 do 12 minut, obracając raz chleb, aby uzyskać równomierne pieczenie. Po upieczeniu chleb powinien mieć złotobrązowy kolor.

Dodam, że jeden ka'ak został nam na kolejny dzień i równie dobrze smakował.

Kaak na blogach:
Akacjowy Blog
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie

7 komentarzy:

  1. Pięknie Ci się upiekły :) Też żałuję, że nie upiekłam z podwójnej porcji. Ledwo uprosiłam, by domownicy nie zjedli, zanim nie sfotografowałam.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne! Jak z Bejrutu.
    Dziękuję za tę bliskowschodnią piekarniczą podróż.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale upieczone, zachwycają wyglądem.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie w sierpniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej jakie piękne zdjęcia i chlebków Pana z Bejrutu i tych co upiekłaś ty Małgosiu
    Małgosiu dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Perfekcyjne chlebowe torebki jakby wzięte od tego pana na zdjęciu - gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne!
    Nie mogę się doczekać, kiedy je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe chlebki i jaki piękny mają kształt.
    Cudownie wyglądają na zdjęciach.
    Ja się nie podejmę ich upieczenia bo kucharka ze mnie żadna.
    Gratuluję i pozdrawiam serdecznie :-)
    I.

    OdpowiedzUsuń