Le pain brié - francuski chleb z Normandii.

 To typ chleba śniadaniowego, białego, w smaku przypomina mleczne pieczywo podobne do  chałki. Brie w nazwie nie odnosi się do sera, ale do staronormańskiego czasownika brier, co oznacza tłuc. Ciasto tego chleba było intensywnie obrabiane kawałkiem drewna i wielokrotnie składane. Ten sposób wyrabiania owocował drobnym, ale jednocześnie zwartym miękiszem. Dzięki temu le pain brié był trwały przez dłuższy czas. Pieczono go między innymi dla marynarzy na czas rejsu, aby mogli go długo przechowywać. Dziś podaje się go m.in. do owoców morza. 


Le pain brié - francuski chleb z Normandii

Proporcje na 1 duży chleb lub dwa małe:

1 dzień:


składniki:
-125 g mleka
-25 g mąki pszennej chlebowej, typ 750

Mleko wymieszać z mąką w rondelku przy pomocy trzepaczki rózgowej, żeby uniknąć grudek. Następnie masę zagotować, aż zgęstnieje i będzie miała postać budyniu. Odstawić do ostygnięcia, a potem wrzucić do zamykanego pojemnika, woreczka, słoika i wstawić do lodówki.

2 dzień:

składniki na ciasto:
-zagotowana mąka z mlekiem z dnia poprzedniego
-10 g świeżych drożdży
-110 g mleka w temperaturze pokojowej
-1 duże jajo
-40 g cukru
-475 g mąki pszennej chlebowej typ 750
-8 g soli
-80 g zimnego masła drobno pokrojonego

do posmarowania:
-1 jajko
-odrobina mleka

Wykonanie:

Z mleka, cukru, drożdży i 50 g mąki (z 475g) zrobić rozczyn i odczekać aż drożdże zaczną pracować. Następnie w dzieży miksera połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem masła i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki mleka. Wyrabiać na najniższym biegu ok. 8 minut i potem przełączyć na kolejny, wyższy bieg i wyrabiać 5-7 minut. Podczas drugiej fazy wyrabiania dodawać stopniowo masło i na koniec wyrabiać do momentu, aż całe masło się wchłonie i ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do momentu podwojenia objętości.

Po tym czasie kulę ciasta odgazować i dać masie odpocząć  10 minut pod przykryciem. Następnie uformować bochenek lub dwa, posmarować mieszaniną jajka i mleka. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę.  Gdy wyrośnie nagrzać piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem. Posmarować bochenki jeszcze raz jajkiem z mlekiem i naciąć 3-5 razy dość głęboko, wzdłuż przy pomocy ostrego noża lub żyletki. Dwa bochenki pieczemy 30-35 minut, jeden 10 minut dłużej. Po upieczeniu ostudzić na kratce. 



2 komentarze:

  1. O tak, ten chleb jest spektakularny. Przy tym pyszny. Pięknie Wam się upiekło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczności, takie chleb na niedzielę

    OdpowiedzUsuń