Chleb pszenny z rozmarynem i cytryną.
maja 22, 2023
/
12
W Majowej Piekarni upiekłam chleb z przepisu Zorry, prowadzącej co roku akcję z okazji "Światowego Dnia Chleba". Amber miała świetny pomysł, wybierając dla nas tę recepturę. Chleb ma subtelny aromat rozmarynu i cytryny. Ma piękny, "koronkowy" miękisz, daje się cieniutko kroić i choć jest bardzo smaczny, sprawdził się też jako podpiekany w tosterze.
przepis na jeden bochenek o wymiarach ok. 35cm x 18cm
ciasto wstępne
70 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej)
40 g wody
1 g świeżych drożdży
zaparka
20 g semoliny z pszenicy durum
100 g wody
Zrób wstępne ciasto i zaparkę w wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba. Na ciasto wstępne dobrze zagnieć wszystkie składniki i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, a następnie przykryte folią wstaw do lodówki, do rana następnego dnia.
Aby przygotować zaparkę, umieść semolinę z pszenicy durum i wodę w małym rondlu i zagotuj, ciągle mieszając. Mieszaj, aż powstanie ciasto, takie jak ciasto parzone. Pozostaw do ostygnięcia i zabezpieczone przed wysychaniem, przechowuj w lodówce do użycia następnego dnia.
ciasto właściwe
ciasto wstępne i zaparka
480 g mąki pszennej typ 550
270 g wody
ciasto końcowe
4 g świeżych drożdży
12 g soli
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka skórki z cytryny, drobno startej
4 g świeżych drożdży
12 g soli
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka skórki z cytryny, drobno startej
Następnego dnia do miski robota kuchennego włóż oba zaczyny z lodówki, mąkę pszenną, wodę i zagniataj na najniższych obrotach przez 4 minuty. Przykryj i odstaw na 15 minut. Dodaj pozostałe składniki na końcowe ciasto i zagniataj ciasto na poziomie 1 przez 8 do 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach.
Ostrożnie uformuj z ciasta podłużny kształt. Umieść kawałek ciasta końcem złożenia do góry w podłużnym koszyku do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na 60 do 75 minut (mój wyrastał 30 minut), w zależności od temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik z blachą do pieczenia na dolnej półce do 250°C.
Ostrożnie przechyl ciasto z koszyka bezpośrednio na gorącą blachę. Spryskaj wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać i zmniejsz temperaturę do 220°C. Po kolejnych 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i ponownie zmniejsz po 10 minutach do 180° i piecz przez 20 minut. Całkowity czas pieczenia to 50 minut. Po upieczeniu pozwól chlebowi ostygnąć na metalowej kratce.
Majowi Piekarze:
Akacjowy BlogKuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Wspaniale Ci się upiekł. Bardzo się cieszę, że tak pysznie się sprawdził. Majowa Piekarnia pachniała cytryną i rozmarynem.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, Twoje wybory są zawsze bardzo ciekawe i smaczne :)
UsuńPyszny chlebek, miło było wspólnie wypiekać :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, pozdrawiam i mam nadzieję do kolejnego razu.
UsuńPerfekcyjny miękisz !!!! I idę sobie zrobić tosta :) Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDzięki Guciu, do kolejnego pieczenia :) Pozdrawiam
UsuńPiękny chleb! Mam tylko małe pytanie: czy ja dobrze rozumiem, że chleb wkłada się do koszyka złączeniem do dołu i po wyrzuceniu go na blachę złączenie jest na górze? Zwykle robi się to chyba odwrotnie, a może coś źle zrozumiałam. [IMG]http://emots.yetihehe.com/1/mysli.gif[/IMG]
OdpowiedzUsuńHazo dobrze piszesz. Złączenie ma być na górze, a po wyrośnięciu chleba będzie stykać się z blachą od spodu chleba. Mój wyrastał w podłużnym koszyku, plecionym. Wysypałam go dobrze mąką i nie przywarł, a na wierzchu chleba pozostał ładny wzorek. Dziękuję za czujność :) Zaraz poprawię :) Pozdrawiam i polecam Ci ten chleb, jest bardzo smaczny :) M
UsuńWell done! Looks perfect!
OdpowiedzUsuńThank you :) It's a wonderful bread, thank you for the recipe :)
UsuńPiękny i bardzo apetyczny miękisz! Pozachwycam się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilo :) Pozdrawiam
Usuń