Bułeczki drożdżowe z borówkami na Światowy Dzień Chleba.
Towarzyszy nam od zawsze i jest wymieniany jako elementarny posiłek w najstarszych źródłach historii. Przez tysiąclecia zmieniał swój wygląd i formę. Zmieniały się też techniki wypiekania i podstawowe surowce. Mowa oczywiście o chlebie, bo dziś jego święto :) Po raz 18 Zorra organizuje Światowy Dzień Chleba wśród prowadzących blogi i my też do tej akcji dołączamy. U nas na słodko, bo to bardziej odświętne pieczywo w naszym domu i rzadziej spożywane.
Składniki na ok. 10-12 bułeczek
450 g mąki pszennej (użyłam manitoby)
25 g świeżych drożdży
60 g cukru
85 g miękkiego masła
125 ml letniego mleka
1 duże jajo
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
60 ml letniej wody
dodatkowo:
250 g borówek
2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cynamonu
1 jajko i odrobina mleka do posmarowania
Wykonanie:
Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Najpierw należy zrobić rozczyn -mleko, rozkruszone drożdże, 10 g cukru i 40 g mąki razem wymieszać. Gdy rozczyn urośnie, połączyć go z mąką, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiać ciasto robotem, a gdy masa będzie w miarę jednolita dodawać po odrobinie masła, aż całe zostanie wchłonięte. Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek misy miksera, stanie się elastyczne i gładkie, przykryć je folią i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Potrwa to ok. godziny.
Po tym czasie podzielić masę na dziesięć lub dwanaście jednakowych części, formując je w kule. W każdej kulce ciasta zrobić dołek. Można to wykonać ręcznie lub skorzystać z dna szklanki czy jak u mnie na zdjęciu z tłoczka cukierniczego.
Idealnie upieczone. A jak do tego posypane cynamonem, to biorę podwójną porcję. Pychota! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Magdo, również pozdrawiam M
UsuńBułeczki wyglądają przepięknie i na pewno też smakują wyśmienicie! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2023.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Zorro za wspólne uczczenie tego święta, pozdrawiam Małgosia
UsuńIdealne bułki na Święto Chleba. Przepiękne i pachnące.
OdpowiedzUsuń