Drożdżowe bułki orkiszowe z batatami w Październikowej Piekarni.
W Październikowej Piekarni Amber zaproponowała przepis na bułki z bloga martaullman.com. Bułki są pyszne w smaku i mają lekko wilgotny miękisz, dzięki czemu długo zachowują świeżość. Nieco pozmieniałam przepis i zrobiłam je na drożdżach instant, bo miały już krótki termin ważności. W trakcie robienia ciasta zdecydowałam, że nie dodam oleju, bo plastyczność i gładkość masy była idealna.
30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g wrzącej wody
Mąkę zalej wrzątkiem energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, odstaw do wystudzenia.
Ciasto właściwe
ostudzona zaparka
150 g maślanki
100 g wody
405 g mąki orkiszowej chlebowej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
65 g mąki żytniej pełnoziarnistej
210 g słodkich ziemniaków obranych, ugotowanych na parze i zmiksowanych
17 g soli
12 g drożdży instant
Ciasto właściwe
ostudzona zaparka
150 g maślanki
100 g wody
405 g mąki orkiszowej chlebowej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
65 g mąki żytniej pełnoziarnistej
210 g słodkich ziemniaków obranych, ugotowanych na parze i zmiksowanych
17 g soli
12 g drożdży instant
dodatkowo
trochę słodkiej śmietanki do posmarowania bułek
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodaj sól i zagnieć. Umieść je w misie i pozostaw pod przykryciem w cieple, aż podwoi objętość. Następnie odgazuj je i podziel na równe kawałki. Uformuj bułki i połóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączeniem do dołu. Zostaw do wyrośnięcia pod ściereczką, aż podwoją objętość. Wyrośnięte posmaruj słodką śmietaną.
Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je na kratce.
Bułki z batatami na blogach:
Akacjowy Blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Zacisze kuchenne
Jejku, Małgosiu pachną przez monitor:-) W końcu się spotkałyśmy :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Marzenko, pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe. Idealnie, kiedy zmieniamy przepis i chcemy, aby efekt końcowy był ,mój'. Dziękuję za te energetyczne bułeczki w październiku.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, bardzo lubię wspólne wypieki :)
UsuńAleż kusząca skórka! Dziękuję za wspólny październikowy czas. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Magdo, właśnie podziwiałam Twoje bardzo apetyczne z ziarnami :) Do kolejnego spotkania!
Usuń