Sałatka z rukolą, duszoną kaczką, pomarańczą, cebulą, śliwkowym chutneyem, parmezanem i pistacjami
Jeśli wieczorem macie ochotę na czerwone wino, to radzę spróbować je przy okazji konsumpcji jednej z moich ulubionych sałatek. Co ciekawe, część składników, a wręcz większość, możecie przygotować wcześniej, przy okazji degustacji innych potraw. Duszona kaczka? Zwykle serwowana jest na obiad, a jeśli zostaną "resztki" to jak najbardziej znajdą swe miejsce w niniejszej sałatce. Śliwkowy chutney z cebulą? Ależ oczywiście, zrobicie go znacznie wcześniej i przechowajcie w słoiku przez miesiące. Pieczona dynia? A jakże, na pewno zostanie Wam z wcześniejszych kulinarnych przygotowań. Resztę dodacie jako świeże składniki.
Składniki (na 2 porcje):
40 g rukoli
2 duszone w czerwonym winie nogi kaczki obrane z kości
1 pomarańcza - kawałki wykrojone bez skórki
100 g dyni hokkaido - wcześniej upieczonej i pokrojonej na 1cm kawałki
2-3 łyżeczki śliwkowo-cebulowego chutney'a
1 łyżka cebuli pokrojonej w piórka
1 łyżka pistacji
1 łyżka startego na tarce parmezanu lub innego twardego sera
winegrette:
oliwa
crema de balsamico
ocet balsamiczny lub sok z cytryny
pół posiekanego małego ząbka czosnku
Przygotowanie:
Dynię i kawałki pomarańczy kroimy na niewielkie części. Rukolę łączymy z winegretem, po czym przekładamy na talerze. Na sałatce układamy ciepłe kawałki kaczki, pomarańczę, dynię, piórka cebuli i chutney. Całość posypujemy pistacjami i startym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz