Sałatka z homarem, grejpfrutem i awokado

Dziś serwujemy  sałatkę idealną na letnie popołudnie, gdy można usiąść na świeżym powietrzu przy kieliszku białego wina. Można ją oczywiście zrobić o każdej porze roku :)Pomysł pochodzi  z ciekawego bloga "Williams - Sonoma Taste". Używamy tu ugotowanego homara, bo taki udało nam się kupić w jednym z popularnych, sieciowych sklepów. Zatem do dzieła.

Letnia sałatka z homarem, grejpfrutem i awokado


Składniki (na 2 porcje):

1 ugotowany homar
1 czerwony grejpfrut
pół awokado
garść roszponki

winegret:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szalotki, posiekanej drobno
1/2-1 łyżeczki płynnego miodu
 sól, pieprz,

Wykonanie:

Przygotować winegret. Posiekana szalotkę wymieszać z miodem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i na koniec wmieszać w to oliwę.

Homara przekroić na pół wzdłuż ogona. Wyjąć ogon oraz szczypce.

Wykroić segmenty grejpfruta bez skórki.

Awokado pokroić na cienkie plastry w poprzek.

Roszponkę wymieszać z winegretem. Delikatnie polać nim również kawałki awokado.

Ułożyć roszponkę na talerzu. Na niej ułożyć segmenty grejpfruta i kawałki awokado, na koniec zaś kawałki homara. Można je też zastąpić obranym mięsem kraba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz