Jagodowe ciasto kawowe.

Jeśli  zechcecie upiec coś słodkiego z jagodami to namawiam Was na zrobienie ciasta kawowego. Podczas pieczenia w całym domu pachnie niezwykle. To wszystko zasługa tego z pozoru zwyczajnego wypieku. Ma w sobie dużo aromatu. Jagody świetnie balansują słodycz, a gąbczasta struktura jest bardzo lekka. Dodatek kawy nadaje mu piękny karmelowy kolor i poszerza gamę smaków. Ciasto można podać z bitą śmietaną. Skorzystaliśmy z przepisu Simona Rimmer'a z niewielkimi modyfikacjami.

Jagodowe ciasto kawowe

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
225 g jagód
150 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 duże jaja
150 ml kwaśnej śmietany
50 ml mocnego espresso
1 cytryna (tylko skórka)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii

Składniki na kruszonkę :
150 g mąki pszennej
75 g cukru trzcinowego
75 g masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka kawy instant w proszku

Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki kruszonki razem zagnieść, odstawić. Jedną  łyżkę mąki wysypać na przebrane i czyste jagody, obtoczyć je w mące.
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać do utartej masy po jednym jajku i dobrze połączyć z masą. Do przygotowanej masy dodać śmietanę, wymieszać, następnie dodać espresso i skórkę z cytryny wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i sodą, oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Do gotowej masy dodać jagody i delikatnie wmieszać do ciasta uważając, żeby nie uszkodzić owoców. Wylać masę do tortownicy, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min lub do momentu, kiedy wsadzony do ciasta patyczek jest suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz