Wegetariański burger z czerwonej fasoli i grzybów z warzywno-owocową salsą

Nie chcecie się męczyć? Idźcie do Mc Donalda. Ale własne burgery, do tego w wersji bezmięsnej będą wspaniałą alternatywą dla seryjnego fast food'u.

W dobie pandemii staramy się urozmaicać nasze menu daniami prostymi, acz oryginalnymi. Jako,że Małgosia nie je mięsa, ja zaś z lenistwa do niej dołączyłem, gotujemy to co jesteśmy w stanie zjeść oboje.

Ostatnimi czasy regularnie oglądam program Jamiego Olivera prezentującego wegetariańskie potrawy. Moim zdaniem jest świetny. Daje mi sporo inspiracji. Dziś dzielę się jednym z ulubionych do tego sprawdzonych, bo "skonsumowanych" przepisów. Oto moja interpretacja jego wegetariańskiego burgera.



Składniki na burgera:
170 g pieczarek
kilka suszonych grzybów leśnych
kilka suszonych grzybów shitake
czerwona cebula
łyżka listków świeżego tymianku
ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
łyżeczka nasion kolendry
puszka czerwonej fasoli
3 kromki chleba żytniego (najlepiej czerstwego)
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
sól i pieprz
2 jajka

Składniki na salsę:
pomidor
czerwona cebula
sok z połowy limonki
ostra papryczka
sól i pieprz
kilka posiekanych listków mięty

Dodatki:
ser żółty (ementaler, cheddar lub parmezan)
mango, awokado, roszponka (lub zielone liście kolendry)
4 łyżki jogurtu greckiego zmieszanego z sosem chili

Bułki do burgerów zostały upieczone dzień wcześniej  wg. receptury Małgosi Zielińskiej prowadzącej bloga "chleby.info.pl". Przepis jest na sześć sztuk, a my potrzebujemy cztery. Dwie można zjeść na śniadanie lub dostosować proporcje poniższych składników dla czterech sztuk.  Cytuję za autorką:

"Składniki na 6 dużych bułek po ok.  90 g
2 duże jajka
15 g cukru
70 ml mleka
65 g masła
10 g soli
5 g drożdży instant
280 g mąki pszennej (typ 550)
sezam do p osypania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko, masło, cukier i sól podgrzać. Kiedy mieszanina przestygnie dodać rozbełtane jajka. Przed połączeniem z mąką odłożyć 1,5 łyżeczki na później.

Wyrabiać przez kilka minut na gładkie ciasto, w razie konieczności skorygować konsystencję dodając trochę maki lub mleka.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Podzielić na 6 porcji, uformować zgrabne bułki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godz. Dobrze wyrośnięte bułki posmarować wcześniej pozostawioną mieszaniną mleka i masła, posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C z termoobiegiem ok 15-20 minut do pięknego zbrązowienia."

Wykonanie:
przygotowujemy bułki:

Burger:
Suszone grzyby moczymy we wrzątku. Siekamy drobno.
Pieczarki miksujemy na drobno w malakserze. Odstawiamy.
Chleb miksujemy na drobno w malakserze. Odstawiamy.
Drobno posiekaną czerwoną cebulą, czosnek i imbirem smażymy na patelni.
Czerwoną fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy. Po osuszeniu miksujemy w malakserze. Dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, grzyby, chleb, podsmażone warzywa, 2 roztrzepane jajka, tymianek, nasiona kolendry zmielone w moździerzu i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie formując cztery burgery po ok.200 g każdy. Burgery pieczemy w piekarniku w 200 C przez 25-30 minut.

Salsa:
Wszystkie składniki kroimy drobno i mieszamy.

Dodatki:
Mango i awokado kroimy w drobne paski

Składamy danie:
Przekrawamy bułki i obsmażamy je od wewnętrznej strony.
Na spód nakładamy sos jogurtowy, następnie burger, starty ser żółty, ponownie trochę sosu jogurtowego, salsę, na nią paski mango i awokado w proporcji (2/3 do 1/3) oraz roszponkę.
Wstawiamy do piekarnika na 150 C na 5 minut.


5 komentarzy:

  1. Bułki ślicznie się prezentują 🙂
    I tu mam pytanie:
    Czy są mięciutkie?
    Potrzebuję coś upiec dla osoby po wyrwaniu zęba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są miękkie :) Myślę, że będą bardzo dobre dla osoby z takim problemem. Poza tym można je śmiało pokroić na np. 6 kromek. Skórka jest cienka i miękka :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję 😊

      Usuń
  2. Burger idealny , pięknie wygląda i jak czytam skład to pyszny musi być, a te bułki mistrzowskie na dokładkę

    OdpowiedzUsuń