Jakie cechy powinny posiadać wyśmienite pierogi ? Cieniutkie i miękkie ciasto oraz dużo smacznego, dobrze przyprawionego farszu. Podane na ciepłym talerzu, polane aromatycznymi dodatkami stanowią danie kompletne. Pierogi ruskie, niby to nic takiego ;) a jednak dobrze zrobione nie mają konkurencji. Do nadzienia używam mączystych ziemniaków. Gotuję je na świeżo w mundurkach, a potem studzę. Do tego dobry twaróg - zwarty, suchy i tylko delikatnie kwaśny. Pieprz mielę na świeżo. Dodaję zeszkloną cebulę, która swoją słodyczą równoważy smak twarogu. W ten sposób uzyskuję ciekawą mieszankę smaków. Podana ilość pierogów jest orientacyjna. Wszystko zależy jak cienko uda się rozwałkować ciasto i jak duże wycinamy z niej koła. Im cieniej tym lepiej.
400 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
250 ml wrzącej wody
Uwielbiam. Robię tak samo. Nie wiedziałam,, że trzeba dać ciastu odpocząć. Moje nie są takie urodziwe. Wycinam kółka filiżanką, ale muszę kupić taką formę. Aż mi ślinka pociekła. Mniam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ruskie pierogi i koniecznie cienkie ciasto. Mniammmm
OdpowiedzUsuńidealne, a te falbanki mistrzowskie
OdpowiedzUsuń