Sernik delikatnie kokosowy z aromatyczną, limonkową polewą - z Cafe LaRuina.

To kolejne moje kulinarne odkrycie z książki "Lubię" . Z niej też pochodzi przepis na sernik z mango. Sernik doskonały, bardzo kremowy. Nazwany przez autorów - M. Mądrą-Pawlak i J. Pawlaka -"sernikiem o Indochinach" ze względu na swoje egzotyczne nuty smakowe. W spodzie jest dodatek trawy cytrynowej, którą zastąpiłam skórką startą z jednej limonki. Dla mnie nie jest to wyczuwalne, myślę, że można zupełnie pominąć. 


proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm

masa:
1 kg twarogu (użyłam sera "widerkowego")
350 ml słodkiego mleka zagęszczonego
40 g mąki ziemniaczanej
6 jaj
500 ml mleka kokosowego
szczypta soli

spód
130 g mąki
70 g roztopionego masła
60 g cukru
szczypta soli
opcjonalnie szczypta drobno posiekanej trawy cytrynowej (zastąpiłam skórką z limonki)

krem limonkowy
125ml soku z limonki
150 g cukru
100g masła
3 jajka
szczypta soli

dodatkowo: starta skórka z limonki do dekoracji

Wykonanie: (podaję jak w książce)

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C góra - dół bez śmigła.

Roztop masło. Wszystkie składniki spodu włóż do miski i dokładnie połącz, zagniatając je mocno między palcami (nie łączą się w zbitą kulę). Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadź. Mocno i równomiernie rozgnieć zarówno brzegi jak i całą powierzchnię spodu. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 min. aż do lekkiego przyrumienienia. Odstaw do ostygnięcia i stwardnienia.

Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160 stopni C (ze śmigłem!).

Do dzieży włóż twaróg i mieszaj przez chwilę, aby go delikatnie spulchnić. Następnie dodawaj po kolei pozostałe składniki, mieszając tylko do ich połączenia w jednolitą masę. Zacznij od mąki, potem zagęszczone mleko i sól. Jeszcze po kolei 6 jaj i na sam koniec wlej mleko kokosowe.

Wstaw do piekarnika na 45 min. Sernik powinien urosnąć, a jego boki lekko zrumienić. Po upieczeniu wyłącz i pozostaw w zamkniętym piekarniku 20-30 minut. Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia. Nie spiesz się, bo sernik opadnie i popęka. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem przygotuj krem limonkowy. Sok z limonki, cukier, masło w kawałkach oraz sól włóż do miski umieszczonej na garnku z gotującą wodą. Bardzo ważne jest, aby dno miski nie stykało się z wodą. Mieszaj składniki trzepaczką, aż połączą się w jednolitą masę. W osobnym naczyniu rozbij jajka. Stopniowo, ciągle mieszając, wlewaj ciepłą masę do jajek. Całość przelej z powrotem do miski i mieszaj na parze trzepaczką, nie przerywając, aż krem zacznie gęstnieć. Gotowy krem przykryj od góry folią spożywczą (ma przykleić się do kremu), aby nie utworzyła się skorupa. Odstaw do wystudzenia. Następnie rozsmaruj na serniku i oprósz startą skórką z limonki.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Przepiękny , Małgosiu ten sernik udał się równie cudnie jak ten z mango i równie kuszący

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, ale po przeczytaniu przepisu na niego uznałam, że przekażę go mojej mamie ;) Ona jest specjalistką od serników. Jedyny sernik jaki przygotowywałam, to na zimno i niech tak zostanie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Brzmi pysznie, więc zapisuje do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem limonkowy genialny! Idealnie komponuje się z masą twarogową:) Sernik jest naprawdę smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, jaki idealny kremowy!

    OdpowiedzUsuń