Pan Moreno - chleb z Majorki - razowy chleb pszenny na zakwasie i drożdżach.
W Styczniowej Piekarni Amber zaproponowała chleb z Majorki. Przepis pochodzi ze strony Plötzblog. To chleb bez soli i przyznam się, że pokusa dodania jej była dość silna. Ostatecznie jednak zrezygnowałam. Chleb jest bardzo smaczny, choć podniebienie jest przyzwyczajone do nieco innego smaku. Odmiana przydaje się :) Postanowiłam wykorzystać do wypieku tego chleba mąkę orkiszową, bo zalegała w domu. Dwa dni wcześniej nastawiłam zakwas orkiszowy, na bazie mojego żytniego. Jak to zrobić, znajdziecie tu - klik. Przepis jest na bochenek ponad kilogramowy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części, bo koszyki do wyrastania chleba mam nieduże. Jeszcze jedna ważna uwaga - dodawałam mąkę w czasie wyrabiania, bo ciasto było zbyt klejące. Były to ok. 3-4 łyżki. Chleb ma bardzo dobry miękisz i daje się kroić na kromki dowolnej grubości, nawet bardzo cienkie.
32 g letniej wody
32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3,2 g zakwas orkiszowy, aktywny
13 g masła
450 g letniej wody
620 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
cały zakwas, przygotowany wieczorem
6,5 g świeżych drożdży
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Piękny chleb. Pomysł z mąką orkiszową doskonały. Dziękuję za styczniowe spotkanie.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :)
UsuńAle Twój ma wspaniały miękisz, pozachwycam się. Super, że jest nas 4 :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki :) Również pozdrawiam :)
UsuńUdał ci się idealnie. Pozdrowienia. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Magdo, pozdrawiam również :)
Usuń