Zupa z dyni, z pomidorami i imbirem (wegetariańska).
dynia piżmowa o wadze ok. 1,2 kg
300 g pomidorów w puszce
700 ml bulionu warzywnego
1 średnia cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekane
ok. 2 cm kawałka imbiru - drobno posiekany
3-4 łyżeczek curry
2-3 łyżeczek garam masala
1 łyżeczka sosu Sriracha lub innego sosu chilli
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
sos sojowy do smaku
sól, pieprz
200 ml mleczka kokosowego
olej
dodatki: makaron ryżowy i szczypior
ok. 2 cm kawałka imbiru - drobno posiekany
3-4 łyżeczek curry
2-3 łyżeczek garam masala
1 łyżeczka sosu Sriracha lub innego sosu chilli
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
sos sojowy do smaku
sól, pieprz
200 ml mleczka kokosowego
olej
dodatki: makaron ryżowy i szczypior
Dynię piżmową obrać, pokroić w kostkę, skropić olejem i doprawić solą i pieprzem. Upiec w 200 stopniach C przez 20 min.
Czosnek, cebulę i imbir podsmażyć na oleju. Dodać na patelnię pomidory, sól, pieprz i gotować kilka minut, żeby zredukować płyn.
Upieczoną dynię włożyć do garnka z bulionem i zagotować. Dodać zawartość patelni, wszystkie przyprawy, wymieszać i zmiksować na zupę krem. Na koniec dodać mleczko kokosowe i doprawić sosem sojowym.
Można tę zupę podawać z makaronem ryżowym i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz