Żurek wegetariański.
Od dziecka byłam wielką fanką żurku. Gdziekolwiek jedliśmy poza domem, a w karcie był żurek, zawsze go zamawiałam. Kiedyś żartowałam, że mogłabym sporządzić żurkową mapę Polski. Oczywiście w domu sama go gotowałam i doprowadziłam, w moim odczuciu, do smaku idealnego. Kiedy podjęłam decyzję o niejedzeniu mięsa, pomyślałam z żalem o dwóch daniach - bigosie i żurku. Ten żal dotyczył oczywiście smaku, bo wybór był dla mnie oczywisty. Teraz nie mam już problemu, bo i bigos i żurek w wersji wege są dla mnie pyszne.
Żurek wegetariański
składniki na 4 porcje
50 g suszonych prawdziwków*
500 ml wody
600 ml esencjonalnego wywaru z warzyw
480 ml żuru na żytnim zakwasie
2 ząbki czosnku drobno posiekane
12-15 ziaren ziela angielskiego
4 duże liście laurowe
2 łyżki suszonego majeranku
4 jaja ugotowane na twardo
7-8 niedużych ziemniaków
słodka śmietana
sól
ew. natka pietruszki drobno posiekana
Suszone prawdziwki zalać 500 ml wody i odstawić np. na noc, a przynajmniej na ok. 3 godz. Po tym czasie zagotować przez kilka minut.
*Dlaczego prawdziwki? Przede wszystkim dlatego, że mają lekko słodki smak i stanowią przeciwwagę dla kwaśności zupy. Poza tym nie dają jakiegoś mocno grzybowego smaku, a tu chodzi o to, żeby zrobić żurek, a nie grzybową . Jeśli nie macie prawdziwków, dajcie suszonych grzybów ok. 30g.
Zagotować ziemniaki i dobrze je utłuc po odlaniu.
Do wywaru z warzyw dodać czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, wlać wywar z grzybami. Następnie na gotującą zupę wlać dobrze wymieszany żur. Zagotować aż zupa zgęstnieje (mieszać w trakcie). Na koniec doprawić solą, majerankiem i śmietaną.
Podać z jajem, porcją ziemniaków i ew. przybrać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz