składniki na 2 porcje:
300 g rozmrożonych glonów goma wakame2 łyżeczki czarnego sezamu (uprażone)
2 łyżeczki białego sezamu (uprażone)
ok. 10 cm ogórka szklarniowego pokrojonego w b.cienkie plastry, następnie każdy plaster w ćwiartki
marynata:
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sriracha (lub innego z chili)
8 łyżek sosu sojowego
5 łyżek octu ryżowego
5 łyżek mirinu lub 4 łyżki sake + 1 łyżka cukru
5 łyżeczek drobno posiekanego imbiru
2-3 łyżeczki posiekanego czosnku
Przygotować marynatę i odstawić ją na 15 min. Glony odcisnąć z wody, włożyć do miski, dodać ogórek. Wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć sałatkę na talerze i oprószyć sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz