Curry z dyni piżmowej i cukinii.

Składniki (na 4 porcje):

2 cebulki dymki - posiekać

2 ząbki czosnku - posiekać

2 cm imbiru - posiekać

1 mała dynia piżmowa - pokrojona w kostkę o boku ok.1,5-2cm

1 mała cukinia -pokrojona w półtalarki grubości 1,5cm

100 g mrożonego szpinaku

4 łyżeczki przecieru pomidorowego

3 łyżeczki masła orzechowego

1 szklanka bulionu warzywnego

400 ml mleczka kokosowego

garść orzechów nerkowca - posiekane

garść posiekanych liści i gałązek kolendry

sos sojowy

sos ostrygowy

olej roślinny

przyprawy do starcia w moździerzu:

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren kardamonu

pozostałe przyprawy:

1 łyżeczka garam masala

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka sosu sriracha (lub więcej, by uzyskać bardziej pikantny smak)

sól, pieprz

opcjonalnie: sok z cytryny do smaku


Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę dynię polać olejem, przyprawić silą i pieprzem, po czym piec w piekarniku przez 15 minut w 200C. Musi ona być lekko twarda, bo zmięknie podczas późniejszego duszenia.

Na patelni podsmażyć na oleju cebulkę, czosnek i imbir. Dodać dynię, cukinię, szpinak, przecier pomidorowy i przyprawy. Smażyć przez chwilę. Dolać bulion, masło orzechowe i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać sos sojowy, sos ostrygowy, orzechy nerkowca, mleczko kokosowe i liście kolendry (teraz lub posypać nimi gotową potrawę). Wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok.5 minut. Jeśli potrawa będzie za sucha, dodać trochę bulionu lub wody. Doprawić sokiem z cytryny jeśli chce się uzyskać bardziej kwaśny smak.

Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz