Curry z dyni piżmowej i cukinii.
Składniki (na 4 porcje):
2 cebulki dymki - posiekać
2 ząbki czosnku - posiekać
2 cm imbiru - posiekać
1 mała dynia piżmowa - pokrojona w kostkę o boku ok.1,5-2cm
1 mała cukinia -pokrojona w półtalarki grubości 1,5cm
100 g mrożonego szpinaku
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki masła orzechowego
1 szklanka bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
garść orzechów nerkowca - posiekane
garść posiekanych liści i gałązek kolendry
sos sojowy
sos ostrygowy
olej roślinny
przyprawy do starcia w moździerzu:
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kardamonu
pozostałe przyprawy:
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka sosu sriracha (lub więcej, by uzyskać bardziej pikantny smak)
sól, pieprz
opcjonalnie: sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę dynię polać olejem, przyprawić silą i pieprzem, po czym piec w piekarniku przez 15 minut w 200C. Musi ona być lekko twarda, bo zmięknie podczas późniejszego duszenia.
Na patelni podsmażyć na oleju cebulkę, czosnek i imbir. Dodać dynię, cukinię, szpinak, przecier pomidorowy i przyprawy. Smażyć przez chwilę. Dolać bulion, masło orzechowe i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać sos sojowy, sos ostrygowy, orzechy nerkowca, mleczko kokosowe i liście kolendry (teraz lub posypać nimi gotową potrawę). Wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok.5 minut. Jeśli potrawa będzie za sucha, dodać trochę bulionu lub wody. Doprawić sokiem z cytryny jeśli chce się uzyskać bardziej kwaśny smak.
Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz