Mieszane sałaty z wędzonym łososiem, świeżym ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, blanszowanymi prawdziwkami i jajkiem.

To jedna z naszych ulubionych sałatek na wieczorną porę, do której świetnie pasuje białe wino o cytrusowych nutach. Tym razem wykorzystałem wędzone brzuszki łososia, ale świetnie zastąpią je wędzone plastry łososia, bądź pstrąga łososiowego.

Składniki (na 2 porcje):

roszponka i szpinak, bo takowe miałem w lodówce (ale możecie użyć rukoli lub innych mieszanych sałat),

poł świeżego ogórka, pokrojonego drobno,

10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół,

kilkanaście cieniutko pokrojonych na tarce (lub obieraczką do warzyw) kawałków kapelusza prawdziwka,

ok. 100g wędzonych brzuszków łososia (bez skóry) lub alternatywnie plastrów innej wędzonej ryby,

opcjonalnie: pokrojony korniszon (dla mnie) lub kapary (dla Małgosi),

jajko ugotowane na miękko, majonez, sos chili,

sól, pieprz

na winegret:

oliwa, sok z cytryny, miód, czosnek, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałaty mieszam z przygotowanym wcześniej winegretem.

Prawdziwki blanszuję przez minutę w bulionie. Odcedzam.

Jajko gotuję na miękko (4 min).

Składam sałatkę. Do sałat dodaje warzywa, grzyby, wędzoną rybę i opcjonalnie korniszony/kapary.

Do sałatki dodaję po pół jajka z majonezem i kroplą sosu chili dla zaostrzenia smaku.

Jeśli zamiast dość tłustych brzuszków łososia wykorzystam plastry wędzonej ryby dodam więcej majonezu z sosem chili.

Sałatkę tą spożywamy dość często, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy wieczorową porą możemy delektować się nią z winem na tarasie z widokiem na nasz las przeżywając magiczne chwile.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz