Wędzone herbatą piersi kacze z herbaciano-pomarańczowym winegretem, podane z pikantną orientalną sałatką.

Dziś herbaty użyjemy w dość oryginalny sposób. Odtworzymy niezwykłe smaki z australijskiego Masterchefa, inspirowane pomysłem Aminy El Shafei, uczestniczki programu o koreańsko-egipskich korzeniach. Gwarantuję, że poczujecie nieznane Wam aromaty. Gotujemy dziś:


Wędzone herbatą piersi kacze
z herbaciano-pomarańczowym winegretem, 
podane z pikantną orientalną sałatką

Składniki na 2 porcje:

na dressing:
60ml oliwy z oliwek
2 łyżki liści czarnej herbaty
2 łyżki soku pomarańczowego
łyżeczka brązowego cukru
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego

na peklowaną rzodkiewkę i szalotkę:
4 łyżki octu ryżowego
łyżka brązowego cukru
łyżeczka soli
2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plastry
szalotka pokrojona w cienkie plastry

mikstura do wędzenia:
2 łyżki brązowego cukru
200 ml lisci czarnej herbaty
łyżka uprażonego na patelni, po czym utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego\łyżeczka soli
2 cm kawałek imbiru pokrojony w grube plastry
4 ząbki czosnku przekrojone na pół

nasz główny bohater dania:
2 piersi kacze - posolone i oprószone pieprzem

na orientalną sałatkę:
2 duże grzyby mun (suszone zanurzone we wrzątku)
mały przekrojony wzdłuż na pół i pozbawiony nasion świeży ogórek
po pół czerwonej i żółtej ostrej papryczki
garść zielonych liści kolendry
doprawiamy ostudzonym płynem, w którym marynowaliśmy rzodkiewkę i szalotkę

Wykonanie:

Przygotowujemy dressing. Oliwę aromatyzujemy z liśćmi czarnej herbaty na małym ogniu  przez około 45 minut. Po ostudzeniu przecedzamy przez gęste sito, odrzucając liscie herbaty. Wyciskamy sok pomarańczowy i mieszamy go z cukrem oraz utartym pieprzem syczuańskim. Dodajemy aromatyzowaną oliwę. Miksujemy całość - nasz dressing do kaczki jest gotowy.

Ocet ryżowy, cukier i sól zagotowujemy na patelni. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i szalotkę. Wyłączamy ogień i odstawiamy na kilka minut. Wyjmujemy warzywa, sos pozostawiamy do ostudzenia, będzie nam potrzebny do doprawienia orientalnej sałatki.

Wszystkie składniki mikstury do wędzenia mieszamy ze sobą (można TU-KLIK zobaczyć jak to przygotować). Patelnię o grubym dnie wykładamy folią aluminiową. Na nią wsypujemy miksturę do wędzenia, rozkładając równomiernie na folii aluminiowej. Włączamy duży ogień i czekamy, aż pojawi się dym. Kiedy to nastąpi wkładamy na bambusowe naczynie do gotowania na parze 2 piersi kacze skórą do góry. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i wędzimy nasze piersi przez około 8 minut. Wykładamy.

W międzyczasie przygotowujemy orientalną sałatkę. Kroimy wcześniej zmiękczone we wrzątku grzyby mun  na cienkie plastry, po czym obsmażamy w oliwie (ok. 2 minut). Ogórek kroimy pod kątem na cienkie plastry, podobnie ostre papryczki. Liście kolendry siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki doprawiając ostudzonym sosem pozostałym z peklowania rzodkiewki i szalotki.

Następnie smażymy piersi kaczki na patelni - od strony skóry około 7-8 minut, do wytopienia tłuszczu, od strony mięsa około 2 minut. Dosmażamy również przez chwilę boki kaczych piersi. Odstawiamy na deskę na kilka minut, by odpoczęły. Kroimy pod kątem na plastry.

Czas na złożenie dania.

Na talerz wykładamy orientalną sałatkę z dodatkiem peklowanej szalotki i rzodkiewki. Wokół sałatki układamy plastry kaczej piersi, które polewamy herbaciano-pomarańczowo-pieprzowym dressingiem. 
Danie podajemy z czerwonym winem - dla niektórych będzie to solidna przystawka, dla innych skromne danie główne. Jedni i drudzy pewnie docenią niecodzienne smaki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza