Konfitura morelowa z rozmarynem.

Gdy nadchodzi pora zbioru owoców - dojrzałych w słońcu, słodkich, czas zrobić domowe konfitury. Dzisiejsza propozycja to konfitury z moreli. Można teraz kupić nasze krajowe, które na straganie znalazły się dojrzałe prosto z drzewa. Połączenie z rozmarynem jest to bardzo trafione. 

 Konfitura morelowa z rozmarynem


Składniki:

1350g dojrzałych moreli
250g cukru
2 gałązki rozmarynu o długości ok.12 cm
pół niedużej cytryny

Morele umyć, obrać ze skórki (robię to za pomocą obieraczki, która bardzo cieniutko obiera) i wypestkować. Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić.

Oberwać listki z umytych gałązek rozmarynu i drobno je pokroić. Wrzucić do owoców, dodać również pozbawione listków gałązki rozmarynu (na koniec gotowania konfitur trzeba je wyrzucić) oraz otartą skórkę z połowy cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny.

Morele z dodatkami zagotować, gdy zbierze się już sporo soku, odcedzić owoce a syrop zredukować do gęstego syropu. Następnie dodać znów owoce, przesmażyć, żeby miały odpowiednią, gęstą konsystencję i włożyć do słoiczków. Otrzymamy z tej ilości 2 małe słoiczki zwartej konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz