Ciasteczka Linzertorte ze świątecznymi życzeniami.

Grudzień zjawił się zbyt szybko, a przecież to czas na pieczenie ciasteczek. Bez względu na okoliczności muszą one być, bo są nieodłącznym smakołykiem tego okresu. Tym razem podajmy przepis na takie, które najlepiej jest upiec nie szybciej, jak około tygodnia przed świętami. Receptura, z której korzystamy od wielu lat jest autorstwa Ani-Bajaderki. Do wykonania ciasteczek najlepiej mieć bliźniacze wykrawacze, z których jeden ma środek do wycięcia okienka. Można wykrawacze do tych ciastek kupić bez problemu w specjalistycznych sklepach, a potem również wykorzystać je do wykrawania innych ciastek. Do przekładania używamy domowej konfitury z malin, która robiona jest latem właśnie z myślą o tym wypieku (niezbyt słodka, pięknie kontrastuje z przysypanymi pudrem wierzchem). 

Ciasteczka Linzertorte


Składniki:
500 g mąki pszennej
300 g miękkiego masła
80 g cukru
150 g orzechów laskowych bez skórki (lekko przyrumienionych)
1 jajko i 1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
konfitura malinowa do przełożenia (najlepiej bez pestek)
cukier puder do posypania

W melakserze zmielić orzechy razem z cukrem. Masło ubić mikserem aż będzie puszyste. Dodać do niego zmielone orzechy z cukrem i znów ubić. Następnie dodać jajko, żółtko, ekstrakt i powtórzyć czynności. Na koniec dodać wymieszaną mąkę z solą i proszkiem, całość wymieszać na jednolitą masę. Podzielić masę na 4 części, każdą z nich spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić na całą noc). Po tym czasie wyjmować pojedyncze porcje, wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremkami. Wykrojone ciastka muszą być w takiej samej ilości całe i te z okienkiem. Ułożyć je od razu na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 165 stopni C przez ok. 10 min (aż się lekko zrumienią). Powtórzyć czynności do wykorzystania całego ciasta. Gdy ciastka wystygną, te z dziurką posypać cukrem pudrem za pomocą sitka. Na całe będące spodem wykładać konfiturę za pomocą łyżeczki do kawy, całość razem złożyć. Jeśli układamy ciasteczka w pudełku/puszce, należy każdą warstwę przełożyć pergaminem. Smacznego :) 


9 komentarzy:

  1. Małgosiu , ja też uważam wszystkie przepisy Ani-Bajaderki za perfekcyjne , wpadki jeszcze z nimi nie miałam ,a same ochy i achy u biesiadników :)
    a te ciasteczka nie tylko pyszne ,ale jak pięknie wyglądają w twoim wydaniu
    Małgosiu wszystkiego najlepszego na resztkę tych świąt oraz na Nowy 2017 Rok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alciu-Tobie również wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)

      Usuń
  2. Piękne ciasteczka!
    Niech reszta świat będzie spokojna i pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne te ciasteczka :) chętnie byśmy spróbowali :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Spełnienia najskrytszych marzeń i udanych realizacji noworocznych planów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grudzień zjawił się zbyt szybko i tak samo się skończył. ;)
    Ciasteczka cudne!
    Niech Nowy Rok przyniesie Wam mnóstwo wspaniałych chwil, ciekawych podróży i owocnych ptasich wypraw.:)
    Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Magdo :) Niech Nowy Rok będzie dla ciebie szczęśliwy :) pozdrawiamy serdecznie

      Usuń
  5. Ależ urocze :)
    Musze je w końcu upiec, bo takie przekładane ciasteczka zawsze u nas znikają błyskawicznie :)

    Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok (wiem, że za późno, ale styczeń uciekł mi jeszcze szybciej niż grudzień...).

    OdpowiedzUsuń