Smażone przegrzebki na sposób szkocki.
stycznia 01, 2017
/
23
Wszystkim, którzy tu zaglądają życzymy pomyślnego 2017 roku. Niech będzie pełen dobrych chwil, spełnionych planów i marzeń, miłych spotkań, dobrych relacji i sukcesów.
Do tego konieczne życzymy Wam w nowym roku pysznych dań, a ponieważ my gustujemy w owocach morza, to na początek polecamy Wam danie wyjątkowe. Przegrzebki zwane też u nas jakubkami lub po prostu małżami św. Jakuba są tu w wersji przystawki z kaszanką. Tak jadaliśmy je w Szkocji, gdzie bardzo nam smakowały.
SMAŻONE PRZEGRZEBKI Z
KASZANKĄ, JABŁKIEM I PUREE Z IMBIRU
8 przegrzebków
koper do przybrania
sok z cytryny
8 kawałków kaszanki o grubości ok.1cm
pieprz
na imbirowe puree:
50g imbiru15g brązowego cukru
20 g pasty tamaryndowej
100-150ml wody
sól
na karmelizowane
jabłka:
krążki jabłka o grubości 0,5cm i średnicy ok.4cmcukier trzcinowy na karmel
masło
na sałatkę:
garść roszponkiwinegret: oliwa, sok z cytryny, miód, sól
Przygotowujemy puree z imbiru. Rozpuszczamy pastę tamaryndową w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszamy i odstawiamy na kilka chwil, po czym przecedzamy przez gęste sito zachowując wodę tamaryndową. Imbir kroimy na drobne kawałki, po czym gotujemy na niewielkim ogniu w tamaryndowej wodzie. Dodajemy cukier trzcinowy. Po 10-15 minutach, gdy imbir zmięknie, a woda zostanie zredukowana blendujemy go na puree. Dodajemy sól do smaku. Możecie zrobić większą porcję imbiru. Dobrze przechowuje się w lodówce w słoiczku i jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Wykrawamy krążki jabłek. Przygotowujemy na patelni karmel rozpuszczając cukier, po czym dodajemy masło mocno mieszając. Wrzucamy krążki jabłek, by z obu stron pokryły się karmelem. Odstawiamy.
Krążki kaszanki obsmażamy na patelni, doprawiając pieprzem. Wystarczy kilka minut z każdej strony.
Przegrzebki skrapiamy oliwą, solimy i smażymy po około 2 minuty z każdej strony na tej samej patelni, na której smażyliśmy kaszankę (z której wysmażyło się trochę tłuszczu). Przegrzebki powinny skarmelizować się na zewnątrz i być ledwo dosmażone w środku.
Składamy danie. Układamy plasterek jabłka, na niego kaszankę, na nią pół łyżeczki puree z imbiru i przegrzebka. Uwaga na imbir – ma bardzo mocny smak, nie należy więc przesadzić. Przegrzebki skropić niewielką ilością soku z cytryny.
Podajemy z roszponką z winegretem.
Kaszanki z przegrzebkami jeszcze nie przerabialam!
OdpowiedzUsuńCiekawe jak to smakuje?
Co do imbiru...codziennie pije zielona herbate ze swiezym imbirem.
Dzieki za spacer po pieknej wyspie i spotkanie z przyroda.
Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
I.
Dziękujemy Irenko, a o zielonej herbacie z imbirem musimy pomyśleć :)
UsuńPomyslecie juz dzisiaj,bo jest swietna!
UsuńJa zielona herbate zamawiam przez internet.Do dzbanuszka kroje kilka paseczkow swiezego imbiru i zalewam wrzatkiem.Dodaje kilka listkow miety.Mozna ja kupic w sklepach,w doniczkach.Latem jest w ogrodzie.Po kilku minutach do dzbanuszka wkladam pojemniczek z lyzeczka herbaty i czekam,az nabierze aromatu,a listki pieknie sie rozwina.Nie dodaje cukru,czy miodu.Imbir zawijam w papierowa serwetke i wkladam do woreczka,przechowuje w lodowce.Harbata smakuje wybornie!
Irenko-dziękujemy za dodatkowe informacje, jutro kupujemy imbir i herbatę :)
UsuńPiękny ptasi raj. Wam również życzę szczęśliwego nowego roku!
OdpowiedzUsuńDziękujemy Basiu za życzenia noworoczne i świąteczne, pozdrawiamy
UsuńWszystkiego również dobrego dla Was w Nowym Roku! Oby był pełen tak niesamowitych podróży, jakie trafiły Wam się w 2016 :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Marcelino, pozdrawiamy serdecznie :)
UsuńJakie piękne miejsce odwiedziliście, szczęśliwego NOwego Roku Małgosiu :-) Przegrzebki z kaszanką, lubie takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Dorotko-miejsce było wyjątkowe, naturalne, dzikie, takie jakich coraz mnie na świecie :) pozdrawiamy
UsuńWszelkiej pomyślności dla Was:-) Jakież połączenie przegrzebków z kaszanką. Aż mnie korci aby spróbować:-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Marzenko, dziękujemy za życzenia :)
Usuńwspaniałe widoki :) zazdraszczam podróżowania i życzę Wam wielu takich udanych wypadów!
OdpowiedzUsuńDziękujemy Piegusku, spełnienia marzeń :)
UsuńWspaniałego 2017 Wam życzę!
OdpowiedzUsuńA przegrzebki z kaszanką to bardzo intrygujący zestaw...Koniecznie muszę spróbować, choć szkockiej kaszanki u nas nie kupię.A to może być już tylko podobne danie...
Widoki fantastyczne!
Dziękujemy Amber :) Kaszanka powinna być sprawdzona, smaczna, te szkockie kaszanki są takie jak nasze od dobrego masarza :)Nam udało się w Szkocji kupić od mistrza tego kraju w black puddingu :D
UsuńBardzo eleganckie danie połączone z pięknymi widokami i pełnymi wdzięku ptakami. Pozdrawiam i życzę wam wielu ciekawych wypraw, a nam czytelnikom wielu wpisów je opisujących w tym rozpoczętym właśnie roku :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Agnieszko, mamy już plany na cały najbliższy rok :) Dziękujemy za to, że zaglądasz i czytasz nasze wpisy, serdeczności :)
UsuńOrnitologiczno - florystyczna skarbnica wiedzy :) klifowe wybrzeże zapiera dech w piersiach! śliczne zdjęcia - nic dziwnego, że zwiedzanie wyspy zajęło Wam dwa razy więcej czasu niż przedział podany w przewodniku :D
OdpowiedzUsuńW przewodniku napisano, że na tych wystających z morza klifowych kominach stało mniej ludzi niż na Księżycu :) Do brzegów nie podchodziliśmy, było niebezpiecznie i żadnych ograniczeń, zabezpieczeń czy tym podobnych. Dziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy Was serdecznie :)
UsuńNiesamowicie wykwintne i eleganckie danie; wygląda jak z najlepszej restauracji :) Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie urokliwe miejsce, gdzie natura pokazał ludziom, że nie da się z nią wygrać...
Haha, danie doskonale mi znane, bo serwujemy je w naszej restauracji, tylko na troszkę inny sposób, mianowicie zamiast szkockiej czy angielskiej kaszanki dajemy hiszpańską morcillę, o dość intensywnym smaku. Fajnie że zwracacie uwagę na ostrożne podejście do imbiru, przesada z nim potrafi zniszczyć to danie. Ciekawe te Wasze przepisy :-)
OdpowiedzUsuńMarcinie morcilla u nas nieosiągalna, ale może dostaniemy ją kiedyś w Hiszpanii. Jesteśmy ciekawi jej smaku :) Masz ciekawą pracę, coś dla nas :) Pozdrawiamy
Usuń