Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2017

Pumpernikiel w styczniowej Piekarni i o jaskółce dymówce słów kilka.

Obraz
Za oknem świat "pomalowany" na biało, nieco przytłoczony szarością nieba. Przez cały dzień są jednak kolorowi goście -  modraszki, sosnówki, bogatki i kowaliki uwijają się w opróżnianiu karmnika. Wyjadają orzechy włoskie z łuskanym słonecznikiem, dziobią słoninę i ptasie "knedle". Są moim towarzystwem. Gdy pojawiam się w oknie natychmiast czmychają na gałęzie drzew, licząc chyba że ich nie widać. Ciągle nie rozumiem, dlaczego po prostu nie zjedzą w spokoju ;) W domu ciepło, a pustkę koi zapach świeżo upieczonego chleba. Tym razem w styczniowej Piekarni Amber zagościł  pumpernikiel. Pomysł na ten chleb poddała Marzena prowadząca bloga Zacisze kuchenne. Mój chleb wyszedł bardzo dobry w smaku, ale ma zwartą strukturę. Powtórzę go jeszcze kiedyś, żeby sprawdzić, czy po raz drugi wyjdzie mi podobny.


Pumpernikiel na zaczynie


Zaczyn
15 g drożdży
250 ml ciepłej wody
4 łyżki mąki pszennej graham
4 łyżki mąki żytniej razowej

Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na …

Marynistycznie na Nowy Rok. Podróżniczo - Handa w Szkocji, kulinarnie - przegrzebki.

Obraz
Wszystkim, którzy tu zaglądają życzymy pomyślnego 2017 roku. Niech będzie pełen dobrych chwil, spełnionych planów i marzeń, miłych spotkań, dobrych relacji i sukcesów. Do tego konieczne życzymy Wam w nowym roku pysznych dań, a ponieważ my gustujemy w owocach morza, to na początek polecamy Wam danie wyjątkowe. Przegrzebki zwane też u nas jakubkami lub po prostu małżami św. Jakuba są  tu w wersji przystawki z kaszanką. Tak jadaliśmy je w Szkocji, gdzie bardzo nam smakowały.
SMAŻONE PRZEGRZEBKI Z KASZANKĄ, JABŁKIEM I PUREE Z IMBIRU
Składniki (na 4 przystawki): 8 przegrzebków
koper do przybrania
sok z cytryny
8 kawałków kaszanki o grubości ok.1cm
 pieprz

na imbirowe puree: 50g imbiru
15g brązowego cukru
20 g pasty tamaryndowej
100-150ml wody
sól

na karmelizowane jabłka: krążki jabłka o grubości 0,5cm i średnicy ok.4cm
cukier trzcinowy na karmel
masło

na sałatkę: garść roszponki
winegret: oliwa, sok z cytryny, miód, sól


Przygotowujemy puree z imbiru. Rozpuszczamy pastę tamaryndową w niewielkiej ilości wrzątku.…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...