Sałatka z mieszanej fasoli
czerwca 12, 2019
/
6
Uff jak gorąco! W takie dni jak te warto zjeść coś lekkiego i oczywiście dobrze się nawadniać. Dzisiejsza propozycja jest świetna na obiad lub kolację, jeśli nie macie czasu zjeść czegoś pożywnego w ciągu dnia. Przepis z małymi modyfikacjami jest autorstwa Y. Ottolenghi i pochodzi z jednej z naszych ulubionych książek kulinarnych "Jerozolima". Danie lekkie i pożywne, do tego kolorowe i smaczne :)
Sałatka z mieszanej fasoli
proporcje na 2 dania:
po 140 g zielonej i żółtej fasoli szparagowej
1 czerwona papryka pokrojona na paski o szerokości 0,5 cm
2 łyżki oliwy + 1 łyżeczka do papryki
1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
25 g kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 mała czerwona cebulka
2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, estragon, koperek)
otarta skórka z połowy cytryny
sól i pieprz
Fasolki przygotować myjąc je i obcinając końcówki. Wrzucić je na wrzątek z solą - najpierw żółte a po jakiś 2 minutach zielone. Gotować 4-7 minut, aż będą ugotowane ale i jeszcze chrupiące. Czas zależy od tego jak świeże i młode są strąki. Trzeba próbować. Po ugotowaniu zahartować pod zimną wodą, osuszyć i włożyć do miski.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Paprykę wymieszać z łyżeczką oliwy, ułożyć na blasze i piec ok. 5-7 minut. Dodać po upieczeniu do fasolki.
Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy, podgrzać, dodać czosnek i posiekaną drobno cebulkę, smażyć ok. 20 sekund, następnie dodać kapary (osuszone, ale i tak mogą pryskać), smażyć ok. 15 sekund, dodać kumin i kolendrę, smażyć ok. 15 sekund. Zdjąć z ognia i wlać do fasolki. Wymieszać całość. Dodać skórkę z cytryny, sól i pieprz oraz drobno posiekane zioła.
Danie można serwować od razu, albo wstawić do lodówki i zjeść kolejnego dnia, pamiętając żeby przed podaniem wyjąć wcześniej. Sałatka powinna mieć temperaturę pokojową, cokolwiek to dziś znaczy ;D. Smacznego !
Uwielbiam Yotama i jego przepisy, sałatka super :-)
OdpowiedzUsuńOOO tak! Wszystko co lubię! I tylko ten piekarnik :D
OdpowiedzUsuńKlaro możesz paprykę przesmażyć :)
UsuńUwielbiam takie sałatki.
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie-).Nie tylko na upały, u mnie tylko plus 14 i pada od miesiąca, więc weszłabym z tą papryką do piekarnika.
Cudnie i kolorowo-)
Pozdrawiam!
I.
Wszystko co uwielbiam w jednej sałatce, idealna
OdpowiedzUsuńUwielbiam te warzywne wariacje!
OdpowiedzUsuńI u mnie szparagowa inspiracja Yotamem Ottolenghi...
Delektujmy się!