Jabłkowy flapjack.

 Szybki do zrobienia i pyszny, na dodatek bez jajek, mąki i cukru. Flapjack to brytyjski batonik owsiany, do którego nawiązuje deser. U nas z jabłkami i żurawiną, ale smak można modyfikować wedle uznania. Mój flapjack jest nieco luźny, bo zrezygnowałam zupełnie z cukru, który karmelizując się  dobrze wszystko skleja. Mi to zupełnie nie przeszkadza, tym bardziej że i tak deser jest słodki. Jeśli jednak chcecie dodać cukier, to przy tych proporcjach powinno być go ok. 100 g.


proporcje na foremkę o wymiarach 20 x 20 cm

120 g masła
130 g golden syropu (można zastąpić miodem)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
200 g płatków owsianych
50 g suszonej żurawiny
2 jabłka typu szara reneta - obranych i pokrojonych w kostkę

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Użyć rondla, w którym zmieszczą się wszystkie składniki. Masło rozpuścić w nim z dodatkiem golden syropu. Wymieszać jak tylko masło zrobi się płynne i zestawić z grzania. Dodać cynamon i  płatki owsiane. Gdy wszystko razem dobrze się połączy dodać jabłka i żurawinę. Wymieszać całość i wylać na blaszkę. Wygładzić. Piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na kawałki i odstawić na jakieś 15 minut. Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Małgosiu, ale cudowności. Mam świeżo upieczoną granolę z mieszanka orzechów, zamiast golden syropu użyję syropu klonowego. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z syropem klonowym. Dziękuję za odwiedziny Marylko, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Takie wypieki lubię najbardziej ze wszystkich, ale mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty, zdrowy i jak dla mnie też bez cukru. Dosypię orzechów, płatków migdałowych i też powinno być ok.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym chyba wszystko...Wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń