Francuska tarta z jabłkami.



proporcje na foremkę o średnicy 23 - 24 cm

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
70 g + 60 g drobnego cukru
5 g/ 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
125 ml/ok. 100 g gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
1+2 jaja
2 duże jabłka do pieczenia (szara reneta, golden delicius)
szczypta soli

Masło, mąkę, 1 jajo i 80 g cukru ze szczyptą soli zagnieść szybko w jednolite ciasto (lub użyć do tego melaksera). Utworzyć kulę, zawinąć w folię i schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem foremkę. Przykryć jednym z arkuszy, wysypać na to kulki obciążające i piec 20 minut w 200 stopniach C i kolejne 10 minut bez obciążenia w 180 stopniach C. Upieczone w ten sposób ciasto powinno mieć lekko brązowy kolor.

W czasie, gdy ciasto piecze się w piekarniku przygotowujemy nadzienie. Śmietanę, 2 jaja, cukier z wanilią, 60 g cukru ubić trzepaczką na gładką masę. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i podzielić - jeśli są duże - na 8 części. Wylać nadzienie na dno upieczonego spodu, włożyć w masę kawałki jabłek i piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Masa powinna się ściąć i lekko zrumienić. Zostawić do ostygnięcia w foremce. Smacznego :)

Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki "Szarlotki" J. Philippi z drobnymi modyfikacjami.

1 komentarz:

  1. Koniecznie musze upiec. Dziś właśnie kupiłam Szara Renetę. Miałam piec drożdżowe, upiekę tartę. Pozdrawiam Urszula

    OdpowiedzUsuń