Chleb chrupki, bezglutenowy na Światowy Dzień Chleba.
Jak co roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba/ World Bread Day. Tym razem zrobiłam chleb popularny w Szwecji. Przepis dostałam od mojej stryjecznej siostry - Basi, która mieszka w Sztokholmie. Chlebek jest bardzo smaczny, polecam go osobom ograniczającym jedzenie pieczywa lub na diecie bezglutenowej, bo w przepisie jest mąka kukurydziana. Świetny dodatek do sałat. Im cieniej go rozwałkujecie, tym będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. Przepisem tym dołączam jak co roku do akcji Zorry i wspólnego pieczenia z różnymi blogerami na świecie.
Chleb chrupki
Składniki na ok. 3 blachy z wyposażenia piekarnika:
100 g ziaren sezamu
100 g ziaren słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g pestek dyni (użyłam 50 g pestek i 50 g nasion chia)
50 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
200 g mąki kukurydzianej
250-300 g gorącej wody
Wszystkie składniki oprócz wody wymieszać razem, następnie zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem. Masę podzielić na trzy części, rozwałkowywać między warstwami papieru do pieczenia (lub uformować i wygładzić rękoma). Następnie razem z papierem od spodu zsunąć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepły pokroić na kawałki. Przestudzić i schować zimny do szczelnego pojemnika - ułożyć w nim, bo kromki mogą się powyginać. Smacznego!
Zdrowy wypiek fit. Niech chleb będzie z nami!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie chlebki i z pewnością wypróbuję Twoją wersję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Wygląda pysznie. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021.
OdpowiedzUsuńIntrygujący wypiek. 😛
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję!