Chleb chrupki, bezglutenowy na Światowy Dzień Chleba.

 Jak co roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba/ World Bread Day. Tym razem zrobiłam chleb popularny w Szwecji. Przepis dostałam od mojej stryjecznej siostry - Basi, która mieszka w Sztokholmie. Chlebek jest bardzo smaczny, polecam go osobom ograniczającym jedzenie pieczywa lub  na diecie bezglutenowej, bo w przepisie jest mąka kukurydziana. Świetny dodatek do sałat. Im cieniej go rozwałkujecie, tym będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. Przepisem tym dołączam jak co roku do akcji Zorry i wspólnego pieczenia z różnymi blogerami na świecie. 


Chleb chrupki


Składniki na ok. 3 blachy z wyposażenia piekarnika:

100 g ziaren sezamu
100 g ziaren słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g pestek dyni (użyłam 50 g pestek i 50 g nasion chia)
50 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
200 g mąki kukurydzianej
250-300 g gorącej wody

Wszystkie składniki oprócz wody wymieszać razem, następnie zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem. Masę podzielić na trzy części, rozwałkowywać między warstwami papieru do pieczenia (lub uformować i wygładzić rękoma). Następnie razem z papierem od spodu zsunąć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepły pokroić na kawałki. Przestudzić i schować zimny do szczelnego pojemnika - ułożyć w nim, bo kromki mogą się powyginać. Smacznego!


Banner World Bread Day, October 16, 2021

4 komentarze:

  1. Zdrowy wypiek fit. Niech chleb będzie z nami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie chlebki i z pewnością wypróbuję Twoją wersję. :)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021.

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujący wypiek. 😛
    Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń