Szybkie ciasto ucierane, na śmietance z wiśniami.
To bardzo szybkie do zrobienia ciasto, świetnie nadające się pod różne owoce. Mogą być świeże, ale poza sezonem można też wykorzystać mrożone. Proporcje są na dość dużą foremkę o wymiarach 24 cm na 35 cm. Masa po wyrośnięciu nie jest zbyt wysoka, bo ma średnio ok. 3,5 cm. Osobiście wolę wypieki, gdzie masa ciasta nie przeważa zbytnio nad ilością owoców, jak w tym wypadku. Za przepis dziękuję Basi, prowadzącej bloga "Mozaika życia". Publikuję go za jej zgodą.
1 kg wiśni
5 jaj
250 ml cukru
200 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mąki pszennej tortowej
250 ml gęstej śmietany (nie jest ważny procent, tylko gęstość)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Wiśnie umyć, wydrylować i zostawić na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Przygotować foremkę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni z termoobiegiem.
Bardzo się cieszę, że smakowało
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu za przepis :*
Usuń